Landsbygdsnätverket

Nyhetsarkiv

Här hittar du de nyheter vi publicerar om projektet. Artiklar och exempel hittar du på sidan Lär av andra.

  • Skolodling och samisk kultur hand i hand
    Sameskolan i Jokkmokk har med hjälp av Hushållningssällskapet anlagt en skolträdgård som kompletterar undervisningen kring samiska traditioner och livsmedelsförsörjning.
  • Att odla så nära matgästen som möjligt
    Strängnäs kommun har startat ett projekt med pallkragsodlingar, som förutom att ge råvaror till köken, också ska ingå i verksamheten för såväl unga som gamla.
  • Se webbinariet om hållbar offentlig mat i efterhand
    Vad bör vi servera för mat för hälsans och planetens bästa? Hur kan teori omvandlas till praktik ute i verksamheten? Detta togs upp i MATtankens senaste webbinarium. Det spelades in och du kan nu se det i efterhand.
  • Trolleri med räddade råvaror ger oväntade maträtter i skolan
    På Backaskolan i Härryda kommun är lunchen en överraskning varje dag, de har nämligen ingen fast matsedel. Soppa på cocktailtomater, fikonmarmelad, hela grillade grönsaker – det är vardagsmat när maten lagas utifrån leveranser av råvaror som annars skulle ha kasserats av grossisten.
  • Odling ger en livslång positiv relation till maten
    På Hamiltons förskola i Helsingborg är odling en viktig del i det pedagogiska arbetet. Barnen får utforska och lära sig nya smaker av det som odlingen ger och som de tillagar tillsammans.
  • Webbinarium: Äta med gott samvete - mat som är bra för både hälsan och planeten
    I vårt nästa webbinarium får vi kunskap och inspiration till hur maten i de offentliga köken kan bli mer hållbar. Webbinariet äger rum torsdag den 2 maj kl. 13.30.

  • Sammanställning av måltidspolicyer
    De flesta av Sveriges kommuner har en politiskt fastställd måltidspolicy/kostpolicy. På denna sida har vi sammanställt länkar till många av dem tillsammans med uppgift om vilket år de fastställdes.
  • Vallens miljöskola Grönt lärande och prisbelönt kök på Vallens miljöskola
    På Vallens miljöskola som ligger drygt en mil nordväst om Sundsvall spirar det redan inomhus, snart även i pallkragar och växthus på skolgården. Gurkor, tomater, squash, en hel solrosskog, blåklint, ringblommor, potatis, sädesslag och ärtskott är några av de växter och grönsaker som eleverna på skolan sår, sköter om och skördar varje år.
  • Storkök foto Mickan Thor Lake på menyn i Ödeshögs äldreboende
    På Solgårdens äldreboende i Ödeshög händer det att de boende serveras en smakrik soppa på den inte så vanliga fisken lake som är fiskad i den stora intilliggande sjön Vättern. Detta är en del i kommunens strategi att servera offentliga måltider med råvaror från närområdet.
  • Klimatvänliga recept för offentlig måltid
    En sammanställning av receptsamlingar, kokböcker och andra tips på hur man kan skapa mer hållbara offentliga måltider.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress
Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt
036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster