Landsbygdsnätverket

Nyhetsarkiv

Här hittar du de nyheter vi publicerar om projektet. Artiklar och exempel hittar du på sidan Lär av andra.

 • Webbinarium: Bra mat för alla - livsviktig kunskap om specialkoster
  Specialkost är ett ständigt aktuellt ämne. Missa inte vårt webbinarium torsdagen den 31 januari kl. 13.30 som vi genomför i samarbete med Måltid Sverige och Skolmatsakademin i Västra Götaland.

 • Sjukt bra mat – Region Kalmar län skapar aptit hos patienterna
  Genom att börja laga maten från grunden och anställa måltidsvärdar som arbetar ute i avdelningsköken har Region Kalmar län lyckats gå från botten till toppen i patientenkätundersökningar.
 • Anna-Karin Quetel och Richard Tellström Lyssna på vårt poddavsnitt "Du är vad du äter – om krav på specialkost i offentliga kök"
  Måltidsforskaren Richard Tellström och nutritionisten Anna-Karin Quetel samtalar om orsaker bakom den ökande efterfrågan kring specialkoster och var gränsen går för vad de offentliga köken kan och ska tillhandahålla.
 • Lokala skafferier för en levande landsbygd
  Bodens kommun har tecknat skafferiavtal med lanthandlare på två orter. Krav har ställts på att butik ska finnas på orten och att de kan administrera hämtköp.
 • Matglädje på menyn med de äldres egna recept
  På Tubberödshus och Lilldals äldreboende på Tjörn är måltiden en integrerad del i omsorgsarbetet och de boende är med och planerar menyn.
 • Kommunens egna kor ger mer än bara kött
  Ludvika kommuns kor håller inte bara markerna öppna, de ingår i såväl integrations- som förskoleverksamhet. Och måltidsverksamheten får kött av högsta kvalitet.
 • Se webbinariet om krisberedskap i efterhand
  Hur bygger vi ett samhälle som är rustat för att klara kriser? Hur kan en kommun lösa livsmedelsförsörjningen för sina invånare? Det var några av frågorna som togs upp i MATtankens femte webbinarium. Det spelades in och du kan nu se det i efterhand.
 • Sammanställning av måltidspolicyer
  De flesta av Sveriges kommuner har en politiskt fastställd måltidspolicy/kostpolicy. På denna sida har vi sammanställt länkar till många av dem tillsammans med uppgift om vilket år de fastställdes.
 • Måltidspolicy - hyllvärmare eller rättesnöre?
  De flesta kommuner och regioner i landet har politiskt beslutade måltidspolicyer eller kostpolicyer. Ett sådant policydokument skapar en grund att utgå ifrån vid utvecklingen av måltidsverksamheten. Här ger vi några tips att använda vid framtagandet av en måltidspolicy.
 • Örebro läns godaste hållbara recept
  I ett projekt i Örebro län deltog 42 kök från sjukhus, skola och äldreomsorg för att utveckla och sprida metoder för hållbara måltider. Resultatet blev bland annat två receptsamlingar.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress
Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt
036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster