Vid en digital tematräff den 8 maj 2023 presenterade Malmö stad och Malmö universitet sitt framgångsrika samarbete för att utbilda framtida lärare om skolmåltidens betydelse och mervärden.
På tematräffen berättade Tina Bowley, koststrateg i Malmö stad, och Annette Zeidler, lärarutbildningen vid Malmö Universitet, om hur kursen där mat och måltider ingår är upplagd. För studenter som läser till lågstadielärare på Malmö universitet är den en del av en NO-fördjupning, med fokus på hållbar utveckling.
Både universitetet och måltidsorganisationen upplever att kursen är enkel att genomföra, att samarbetet fungerar bra och att studenterna får med sig viktiga insikter.
Lärarstudenterna Uwera Musekura och Sanne Dahlgren medverkade också vid tematräffen och de var eniga om det stora värdet av kursen: "Alla lärarstudenter borde gå den", sa de. Som en del i kursen gör studenterna lektionsplaneringar utifrån mat och måltider, vilket många deltagare på tematräffen blev nyfikna på.
Läs mer om samarbetet mellan Malmö stad och Malmö universitet i Erfarenhetsbanken.
Emelie Eriksson från Livsmedelsverket och Cecilia Olsson, universitetslektor vid Institutionen för kost- och måltidsvetenskap på Umeå universitet, berättade bland annat om hur kunskap om mat och måltider ska bli ett inslag i rektorsprogrammet.
Vid tematräffen delade flera deltagare olika länkar och tips på material som kan användas i arbetet med att integrera måltider i det pedagogiska arbetet:
Senast uppdaterad