Landsbygdsnätverket
På bilden syns ett foto på två matlådor och bestick, samt en affisch om försäljning av Klimatlådor för 35 kr st. Affischen är från Halmstad kommun.

Att sälja klimatlådor – ett sätt att minska serveringssvinnet i Halmstad

Halmstads kommun har tagit nya tag i arbetet kring matsvinn.
– Går det att sälja mat som blir över? Frågan kom från våra politiker. De önskade att vi ska ta tillvara på maten som annars slängs, berättar kostutvecklare Pernilla Ekstrand.

Detta blev startskottet i arbetet med så kallade klimatlådor.

– Året var 2020 och vi kunde luta oss mot Livsmedelsverket som på Måltidsbloggen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (länken öppnas i nytt fönster) tidigare skrivit om att måltidsorganisationer har möjlighet att sälja mat som blir över. Nu fick vi skjuts att komma igång! fortsätter Pernilla.

Att minska matsvinnet är ett ständigt pågående arbete, i många led.

– Vi är en stor måltidsorganisation som jobbar hårt på att få matsvinnet till noll. Det handlar om många delar. Från att man ska tänka igenom alla sina inköp till hur man förvarar och tillagar maten, eller att vara taktisk i serveringen, så att man inte ställer ut allt i serveringslinjen på en gång. Trots detta blir det ofta ett visst serveringssvinn i slutänden.

Den mat som får säljas i Halmstad är mat som blir över, som inte kan sparas och serveras vid annat tillfälle. Priset är 35 kr som betalas via Swish. Totalt såldes cirka 3 000 klimatlådor under 2021.

– Det ser olika ut på olika skolor och förskolor hur man gör. En del erbjuder personal och elever att ta med sig en egen matlåda och köpa överbliven mat i serveringslinjen, eller så kan köket erbjuda formar som maten paketeras i. Det finns också några skolor och förskolor som paketerar, kyler och säljer dagen efter. Även i omsorgen jobbar man med matsvinn. Ett av stadens särskilda boenden, som också skickar kylda matlådor till äldre i ordinärt boende, hanterar avbokade matlådor genom att, istället för att slänga dem, sälja dem till personalen.

I Halmstad kommun finns några affischer framtagna som kan användas av verksamheter som vill erbjuda klimatlådor.

– Vi har dessutom kompletterande information till de som köper mat från en serveringslinje. Utifrån matsäkerhet är det viktigt att man äter maten direkt, eller att man kyler ner den så att den inte blir stående framme, berättar Pernilla.

Mer om Studio MATtanken

Studio MATtanken den 25 februari, kl. 08.30-09.15, handlar om matsvinn: Sälja svinnlådor – så här har andra gjort.  I studion samtalar vi med Bollnäs kommun och Sandvikens kommun. Kom och var med och dela med dig av dina/era erfarenheter av att arbeta med matsvinn och svinnlådor, eller klimatlådor som en del kommuner väljer att kalla dem.

Senast uppdaterad