– Det var rejält tryck på Offentliga måltidens dag, den 20 oktober 2022. Varmt tack till alla som bidrog till firandet. Måltidsorganisationer, förskolor och skolor, vård- och omsorgsboenden, hemtjänst, sjukhus. Så mycket spännande hände i hela landet, säger MATtankens projektledare Eva Sundberg.
Det serverades mat inte bara på de vanliga platserna utan även på torg, i stadshus och på bibliotek.
– Efter tre år känns det som att Offentliga måltidens dag är etablerad. Det sjöd verkligen av aktiviteter. 166 kommuner och 8 regioner hade anmält sina arrangemang till oss. Genom att media på olika sätt lyfte måltidsfrågor från tidig morgon till sen kväll förstärktes känslan av att Offentliga måltidens dag verkligen berörde och nådde ut, berättar Eva och lyfter fram allt från Nyhetsmorgon i TV4 som lät en reporter praktisera i ett skolkök till Sveriges radios Karlavagnen som på sena kvällskvisten bjöd in till samtal om 'måltiden du aldrig glömmer'.
Media lyfte till exempel fram de stora kostnadsökningarna på livsmedel under året och hur detta påverkar menyerna i offentliga kök. Det gjordes inslag om att när hushållen får det ekonomiskt tuffare äter skolbarnen mer skolmat. Reportage gjordes också om initiativ till frukostservering i skolan.
Det enskilda arrangemang som fick störst medial uppmärksamhet var firandet i Stenungsunds kommun. Serveringen av sjöpungsfärs i kommunens förskolor lyftes fram i strålkastarljuset av både radio, tv och andra tryckta/digitala media. SVT Nyheter Väst delade sitt reportage i ett inlägg på Facebook. Inlägget fick mer än 2 000 kommentarer och delades mer än 200 gånger.
– Detta är gott ett exempel på hur måltidsorganisationer hittar sätt att jobba med utveckling, tillsammans med olika aktörer. Det är roligt att detta innovativa initiativ fick så stor spridning, säger Eva.
– Vi ser också att aktörer i hela kedjan uppmärksammade dagen. Debattartiklar publicerades på ämnet och företag tog chansen att synas i det offentliga måltidssammanhanget, fortsätter hon.
På kommunernas och regionernas egna webbplatser och i sociala media fanns information om de lokala/regionala måltiderna i allmänhet – och om dagens firande i synnerhet.
Flödet i sociala medier visade tydligt vilken kreativitet, engagemang och omtanke om matgästerna som finns i Sveriges offentliga kök och måltidsorganisationer. Det återspeglades också i många kommentarer från matgäster och andra som deltagit i firandet:
”Tack för allt fint ni ordnar för våra barn”
"Wow, dagens skolmat är verkligen fin restaurangmat!"
”Tack till alla i våra offentliga kök som lagar så god och nyttig mat”
– Arrangörernas svar i utvärderingen efter dagen är genomgående positiv, berättar samordnare Anna Lundstedt.
En stor andel av de medverkande anser att firande av Offentliga måltidens dag bidrar till att synliggöra deras verksamhet och att firandet bidrar till att kunskapen om hållbara offentliga måltiderna ökar.
En majoritet ger höga betyg till värdet av att ingå i ett större sammanhang, få tillgång till kommunikationsmaterial och hjälp med att nå ut i media/sociala media.
– Vi som jobbar i MATtanken-teamet är otroligt stolta och glada över allt fint arbete med offentliga måltider som visades upp på Offentliga måltidens dag! Det handlar givetvis om att lyfta det viktiga vardagliga arbetet med att laga och servera måltider – men också om hur måltiderna kan bidra i det strategiska arbetet inom kommuner och regioner. Vi såg många fantastiska bilder från firandet i sociala media och det tycker vi är extra roligt. Dessa bilder bidrar till att visa mångfald och bredd, och ger en uppdaterad bild av var de offentliga måltiderna står idag, år 2022, säger Anna och Eva.
På torget! I Köping var invånarna inbjudna av måltidsverksamheten att komma till torget och smaka på rätter från dagens meny. Foto: Köpings kommun.
I bilden ser vi exempel från Instagram, några av de mer än 600 inlägg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. från årets firande som är taggade med #måltid22.
Senast uppdaterad