Vi besöker en ombyggd och en nybyggd skolrestaurang vid ett besök i Karlstads kommun tisdagen den 10 september. Följ med oss från din skärm och ta del av Karlstads erfarenheter från utvecklingen av måltidsmiljöer.
Precis som vid ett vanligt studiebesök kommer det gå bra att ställa frågor och kommentera det man ser.
– Det digitala studiebesöket är en vidareutveckling av MATtankens populära tematräffar inom projektet Ett nytt recept för skolmåltider, säger Anna Lundstedt, samordnare i MATtanken.
Studiebesöket fördjupar erfarenheter från Erfarenhetsbanken och kommer på ett konkret sätt visa hur en kommun arbetat för att uppdatera sina måltidsmiljöer. Vi får ta del av både hur en befintlig skolrestaurang kan omgestaltas och hur en ny kan utformas. Vi får också veta mer om hur eleverna har involverats i arbetet. Karlstads kommun är en av utvecklingsmiljöerna inom projektet Ett nytt recept för skolmåltider och måltidsmiljön har varit ett av kommunens fokus.
Vid studiebesöket lanseras också Kokbok för måltidsmiljön Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som tagits fram av Karlstads kommun i samarbete med Livsmedelsverket. Den är en digital handbok till hjälp och inspiration för alla som vill uppdatera befintliga skolrestauranger eller planera inför nybyggnation.
– Under det digitala studiebesöket får man följa med till Rudsskolan, vars måltidsmiljö är uppdaterad enligt ”receptet” i Kokbok för måltidsmiljön, samt till Mariebergsskolan som är nybyggd efter samma koncept, säger Linnea Olsson Lee, koststrateg i Karlstads kommun.
På senare år har det blivit allt mer tydligt att måltidsmiljön är väldigt viktig för att maten ska hamna i magen.
– Generellt är måltidsmiljöerna på skolorna runt om i landet eftersatta. Därför är det ett angeläget ämne för ett studiebesök och genom att göra besöket digitalt hoppas vi att många från olika delar av Sverige tar chansen att hänga på, säger Anna Lundstedt.
Det digitala studiebesöket sker inom projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som finansieras av Vinnova och koordineras av Livsmedelsverket.
Senast uppdaterad