Munkedals kommun samarbetar med flera lokala producenter och leverantörer. Nyckeln är god kommunikation. Genom att förstå varandras behov gynnas både kommunen och de lokala aktörerna.
Denna text skrevs ursprungligen 2019. Den uppdaterades i januari 2021.
I Munkedals kommun har kostchef Gunilla Martinsson arbetat intensivt för att få till samarbeten med lokala producenter och leverantörer för en levande bygd, året om. Dessa samarbeten är skilda från den övergripande grossistupphandlingen och reglerade i rabattavtal.
En livsmedelsmässa med lokala aktörer för Norra Bohuslän skapade en grund för kontakter att arbeta vidare med.
– Vi behöver förklara för varandra vilka behov vi har för att kunna hitta en affär som fungerar för båda parter, berättar Gunilla Martinsson.
Ett exempel är att kommunen har anpassat sina inköp av lokalt producerat kött och charkprodukter till att vara högre under företagets lågsäsong, för en jämnare och tryggare intäkt under året för företaget.
Ett annat exempel på anpassning är hur man hittat lösningar för att tillgodose behoven i alla kommundelar, trots olika förutsättningar. Kommunen har slutit avtal med en lokal färskfiskgrossist, men att säkerställa levererans även till de kommundelar som ligger längre bort har varit en utmaning. Då gäller det att vara uppfinningsrik och se möjligheter. I det här fallet fanns det en lokal handlare som kommunen kunde samarbeta med. Genom att kommunen efterfrågade färsk fisk och handlaren hade möjlighet att administrera leveransen kan de samarbeta så att handlaren nu också får färsk fisk att sälja i sin butik. Även en konferensanläggning i området har anslutit till samarbetet.
– Men det gäller att kommunicera för att förstå varandras behov. Samarbetet bygger på engagemang från båda sidor, exempelvis behöver leverantörerna förstå vilka tider våra kök är bemannade och vi har möjligt att ta emot leveranser och vilka storlekar på förpackningar som vi behöver, säger Gunilla.
Utgångspunkten för de lokala samarbetena har varit en politisk vilja att andelen lokalproducerade livsmedel ska öka. Men de lokala samarbetena med producenter och leverantörer skapar också en grund för krisberedskap. Genom samarbete i trygga tider byggs en relation att utgå och prioritera från vid kris. Kommunen har lokala avtal inom alla varugrupper. Läs om krisberedskapsarbetet i Munkedal i en separat artikel.
– Vi kan dra nytta av varandra och hjälpas åt. Det skapar trygghet, säger Gunilla.
– De här lokala samarbetena är våra guldkorn och de skapar också guldkant för våra måltidsgäster som verkligen uppskattar att maten de äter har odlats och skördats runt knuten, berättar Gunilla.
Kommunen har förvärvat en tidigare lantbruksskola där de arbetat intensivt med att starta Utvecklingscentrum Munkedal, ett nav för många olika lokala verksamheter, såväl kommunala som privata. En privat gymnasieskola med inriktning på gröna näringar arrenderar bland annat kommunens växthus och odlingarna planeras i samråd med kommunens måltidsverksamhet. De växter, frukter och grönsaker som drivs upp köper måltidsverksamheten in.
– Till julen får vi bland annat julstjärnor att smycka våra matsalar med och till våren får vi tulpaner. Och våra kockar väntar med spänning på vad som skördas i växthusen och dyker upp i veckans leverans, det kan vara allt från en säck nyskördad grönkål, tomater i olika färger eller färska kryddor, berättar Gunilla.
I lokalerna bedrivs det också vuxenutbildning och kommunens arbetsmarknadsenhet har flyttat in. Det har lett till samarbeten där deltagare i arbetsmarknadsprogram har snickrat potatislådor samt tvättat och packat potatis för leverans till måltidsverksamhetens 13 enheter.
Markytor som tidigare användes av lantbruksskolan arrenderas nu av en bonde som har både betande djur och potatisodling. I år har denne även testat att odla morötter och vitkål, något som vanligtvis inte har odlats i trakten. Dessutom några bonusgrödor som rödbetor och majs som används i det måltidspedagogiska arbetet.
- En grupp elever från fritids kommer få hjälpa till att skörda det hundratalet majskolvar som spirar på åkern och äta till mellanmål, berättar Gunilla.
Utvecklingscentrum Munkedal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Gunilla Martinsson, kostchef Munkedal kommun
0524 - 181 19
gunilla.martinsson@munkedal.se
Måltidsverksamheten i Munkedal finns på Instagram: @malet_ar_maltiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Senast uppdaterad