Lagom till vårens kosläpp bjöd MATtanken tillsammans med Länsstyrelsen i Stockholm in till en temadag om mjölkproduktion och upphandling av mejerivaror och ost. Färden gick till Billinge gård utanför Norrtälje där mjölkbonden och entreprenören Anette Gustawson helhjärtat och stolt visade upp sin verksamhet.
Nyfikna måltidschefer ville veta ALLT om verksamheten. Första frågan, innan Anette ens hann dra igång med sin berättelse var hur mycket en ko kostar och frågorna fortsatte sedan hagla under rundvandringen i lagården. Anette berättade om olika koraser, hur semineringen går till, varifrån fodret kommer, vart tjurkalvarna tar vägen och mycket, mycket mer.
– Det var verkligen intressant! säger Åsa Cannerheim från Södertälje kommun som var en av deltagarna på temadagen.
Anette berättade om livet som mjölkbonde, som hon egentligen inte vill ska vara en livsstil utan ett jobb men erkänner att det är en livsstil. Har man ansvar för så många djur så händer det hela tiden saker. Som den där gången när hon fick ett samtal och en man frågade ”det står en ko här på vägen och väntar på bussen – är det din ko?”
År 2007 ställdes gården om till ekologisk produktion och 2012 köptes två mjölkrobotar in.
– Det är den bästa investering vi någonsin gjort. Det innebar att vi blev mer flexibla och det var lättare att få ihop familjelivet, sade Anette.
2016 förverkligades idén om ett gårdsmejeri. Från början handlade det om mjölk i lösvikt i automater på gården och i butiker. Idag har sortimentet utökats till både fil och yoghurt.
Anette berättar att hanteringen när mejeriet drog i gång var tungarbetad men efterhand har den gjorts mer rationell. Det är mjölken från vissa specifika kor som tas om hand i det egna mejeriet. Numera är det cirka tio procent av den mjölk som produceras på gården som förädlas i gårdsmejeriet. Anette har stenkoll på vilka kor som har den absolut bästa mjölken och det är den som hamnar där, i sortimentet finns exempelvis Mollyyoghurt.
Anette gjorde sig känd för det offentliga måltidssverige när hon för cirka tio år sedan krävde svensk mat till sina barn på skolan. Hon har varit med och diskuterat frågan om vad som köps in till offentliga kök i många sammanhang genom åren.
Dagen när vi besöker henne kommer en tår i ögat då hon berättar att hon kvällen innan varit i kommunhuset i Norrtälje och där fått höra om kommunens satsning på att få in lokala livsmedel i sina kök.
– Det är helt fantastiskt att det jag kämpat för så länge nu blir verklighet, sade Anette.
Besöket på gården avrundas med att Per Blomlöv från Roslagsmjölk berättade om sin verksamhet och vilka utmaningar han ser för att komma med på avtal och kunna sälja sina produkter till offentliga kök.
Anna Pedersen berättade även om satsningen i Norrtälje kommun på den e-tjänst som de lanserat dagen innan. Genom direktupphandling har kommunen och vårdbolaget Tiohundra AB skapat ett utrymme för att kunna köpa små partier livsmedel från mindre aktörer, främst i närområdet.
– Det kan handla om till exempel ett enstaka parti morötter, mjölk speciellt för julgröten eller ett mindre parti kött, sade Anna.
Genom tjänsten kan mindre aktörer sälja en begränsad volym utan att förbinda sig till ytterligare leveranser, avtalen kan gälla för till exempel en säsong eller för en enstaka leverans.
Supernöjda måltidschefer lämnade efter lunch Billinge gård efter att fått lära sig massor om mjölkproduktion, träffat kollegor och haft en väldigt trevlig förmiddag.
Anette Gustawson och hennes man Jakob byggde 2001 en lagård på Billinge gård, strax norr om Norrtälje, i den by som Jakob kommer ifrån. Gården består av 350 hektar åker och cirka 40 hektar naturbetesmark, de 130 mjölkkorna är hjärtat i verksamheten. I dagsläget omsätter gården runt tio miljoner och det finns fem personer anställda.
Läs mer om Billinge Gård. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
MATtanken medverkar regelbundet i så kallade temadagar eller upphandlingsdagar. Detta är dagar som ger tillfälle till kunskapsutbyte och inspiration kring frågor som rör livsmedel till offentlig sektor. Målgrupp är oftast de som är involverade i planering och upphandling av offentliga måltider.
Läs mer om MATtankens arbete med regionala temadagar.
Senast uppdaterad