Landsbygdsnätverket
Personer får guidad tur i skrinda. Bredvid dem syns en grön hage med två kor.

Deltagarna i den regionala temadagen fick en guidad tur på Naturbruksskolan Sötåsen, av bland andra Hannah Plantin Moberg.

Temadag visade på möjligheter för upphandling av lokala livsmedel

Under en solig dag på Naturbruksskolan Sötåsen fick måltidschefer och upphandlare från Västra Götalands län olika perspektiv på upphandling och inköp av lokalproducerade råvaror. De fick också smakprov på skolans egenodlade gråärt.

– Det finns många olika sätt att få in mer lokalproducerat i de offentliga måltiderna. Alla är bra! Det gäller för kommunerna att hitta sitt sätt, som passar den egna organisationen, säger MATtankens Eva Sundberg.

Det var regionen och länsstyrelsen i Västra Götaland som tillsammans med MATtanken bjöd in till den regionala temadagen på Sötåsen i Töreboda. Deltagarna fick följa med runt på naturbruksskolan, åka en rundtur med traktor och vagn, se får och grisar ute på sina beten samt lära sig om skillnaden på till exempel EU-ekologisk och Krav-ekologisk uppfödning. De fick också tips på hur kraven i en upphandling kan formuleras för att kunna köpa kött från olika typer av uppfödning.

Kollage med växthusodling, kor, får och odling i pallkrage

Flera kommuner delade med sig

Temat för dagen var: Vilka mervärden finns det med att köpa lokalproducerade livsmedel och hur kan vi använda mer svenska råvaror under hela året.

Utöver att de som var på plats delade erfarenheter med varandra fanns representanter för tre andra kommuner med digitalt och berättade om hur de jobbar för att få in mer lokalproducerade livsmedel i köken. Tierps kommun berättade om sitt arbete med dynamiskt inköpssystem, DIS, och hur de med hjälp av det fått fler lokala leverantörer. Vänersborgs kommun berättade om en kartläggning av den lokala livsmedelsproduktionen och om hur varor som finns lokalt lyfts ut ur kommunens huvudupphandling. Numera köper kommunen lokalproducerat från en mindre, regional grossist.

Mylla mat, en regional grossist, och Tomelilla kommun berättade om sitt samarbete kring lokala råvaror Öppnas i nytt fönster.. De lyfte fram vikten av en god dialog och bra samverkan som gynnar båda parter. De nämnde också olika lösningar kring logistiken och att det i Skåne finns exempel där kommuner ställer krav på större leverantörer att i sina bilar även ta med varor från lokala producenter.

MATtanken visade statistik från SILO-databasen, som blev en ögonöppnare. Att det nu finns fakta att utgå från i diskussionen kring vad som köps in till kommunerna är otroligt värdefullt, uttryckte många.

Kock håller i plåt med groddar av gråärt

Kökschef Cecilia Granath visade gråärt på groddning.

Gråärt och erfarenhetsutbyte

Matmässigt gick dagen i gråärtans tecken, där deltagarna fick smaka allt från knäckebröd till tempeh och ”jordnötssås” gjord på skolans egenodlade, ekologiska gråärt.

– Köket fick mycket uppskattning för temadagens mat och för sitt inspirerande arbete med att använda nya proteingrödor, säger MATtankens Anna Lundstedt.

Vid lunch- och fikapauser fick deltagarna tillfälle att diskutera dagens tema och utbyta erfarenheter med kollegor från andra kommuner.

– Dessa temadagar, som vi funnits med och samarrangerat under flera år, är mycket givande och kunskapshöjande. Stort tack till personal och elever på skolan för informativ guidning, säger Anna Lundstedt.

 

Upphandling för hållbara offentliga måltider

Här kan du läsa mer om MATtankens arbete med temadagar och upphandling till offentliga kök.

Senast uppdaterad