Landet lär är serie med webbinarier för att samla kunskap om Sveriges landsbygder och kustsamhällen.
Våra Landet lär-webbinarier genomförs på tisdagar mellan 12:00 till 12:45. Alla avsnitt spelas också in så att du kan titta på dem i efterhand. Alla inspelningar hittar du längre ner på sidan.
Vill du lämna förslag till kommande webbinarier? Eller vill du få en föreläsares presentation skickad till dig? Skriv ett mejl till följande mejladress: sara.uddemar@jordbruksverket.se
Webbinariet genomförs i verktyget Zoom. Du som deltagare kommer varken synas eller höras under webbinariet men du kommer att kunna ställa frågor till föreläsaren i en chatt. Frågorna läses sedan upp av programledaren.
Om du har möjlighet, ladda gärna ner Zoom-klienten till din dator inför webbinariet. Detta för att få bästa möjliga webbinarieupplevelse.Den finns också som app att ladda ner till din mobiltelefon. Om du inte kan eller vill ladda ner klienten går det också att delta via webbläsare, men med vissa begränsningar.
Webbinarium 9 mars klockan 12-12.45
Hur kan vi underlätta lokal utveckling på ett långsiktigt och resurseffektivt sätt? Den frågan ställde sig Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för Smarta landsbygder, som nu har tagit fram en vägledning för detta. I webbinariet den 9 mars presenterar David Bennet från Omställningsnätverket hur verktyget, som ännu är en prototyp, kan användas.
Hur får man till ett framgångsrikt servicearbete? Och hur ser man till att resultatet blir långsiktigt? I det här webbinariet presenterar Camilla Jägerhem Tillväxtverkets formel för utveckling av kommersiell service i landsbygder.
Kan sociala innovationer vara lösningen på våra samhällsutmaningar? Och hur kan olika samhällsaktörer mobiliseras för detta? I det här webbinariet presenterar Malin Lindberg, professor vid Luleå tekniska universitet, aktuella forskningsresultat och praktiska exempel på sociala innovationer.
I det här extrainsatta webbinariet föreläser Andreas Mattisson om Jordbruksverkets förslag till åtgärder i den strategiska planen för nästa periods jordbrukspolitik (CAP).
Jordbruksverket svarar på frågor som dök upp under webbinariet.
Hur kan civilsamhället och offentliga aktörer bli bättre på att nå varandra? Och hur kan det i sin tur bidra till landsbygdsutveckling? I det här webbinariet presenterar Elisabet Johansson MUCF:s nya modell för samverkan.
Hur kan vi ta vara på de ungas perspektiv som en resurs? Och hur leder det till bättre beslut och klokare investeringar? I det här webbinariet presenterar Linus Wellander MUCF:s nya modell för rättighetsbaserat ungdomsperspektiv.
I det här webbinaret presenterar Rebecca Persson, Prime & United Minds, sin kartläggning av jämställdheten i de gröna näringarna. Hon ger också förslag på vad som behöver göras för att i högre utsträckning inkludera kvinnor.
Läs rapporten Skörda lika i Jordburks-verkets webbutik.
I det här webbinariet föreläser Kristina Ernehed om sitt arbete med föryngring av landets hembygdsföreningar för Sveriges hembygdsförbund.
I det här webbinariet föreläser Petra Henriksson om projektet "Bredbandsbullerbyar" och om hur hon och hennes kollegor tänkt om kring att bygga nytt i staden.
I det här webbinariet föreläser Carl-Johan Lindén om hur EU-kommissionens strategi Farm to fork är kopplad till CAP.
I det här webbinariet föreläste Carl-Johan Lindén om EU-kommissionens strategi Farm to fork.
Vi beklagar att det finns en del problem inspelningen, bland annat att en viss fördröjning mellan ljud och bild.
I det här webbinariet föreläser Josefina Syssner, biträdande professor vid Linköpings universitet, om hur coronakrisen kan påverka relationen mellan land och stad. Klicka på bilden för att se inspelningen.
I det här webbinariet föreläser Annette Granéli, RISE, och Amanda Andersson, SLU om Rubizmoprojektet. Klicka på bilden för att se inspelningen.
Tomas Kuhmunen, Sametinget, föreläser om rennäringens grundförutsättningar och rättigheter. Klicka på bilden för att se inspelningen.
Jan Andersson, Arbetsförmedlingen, och Marcus Söderlind, LRF, föreläser om det aktuella läget i Coronakrisen. Klicka på bilden för att se inspelningen.
Andreas Mattisson, Jordbruksverket, presenterar hur myndigheten jobbar inför förändringarna. Klicka på bilden för att se inspelningen.
I det här webbinariet föreläser spannmålsodlaren Therese W Olsson och kocken Emelie Nielsen utifrån broschyren Klimatsmarta råvaror härifrån. Klicka på bilden för att se inspelningen.
I det här webbinariet föreläser marinbiolog Ilona Miglavs med utgångspunkt från skriften "Fisk och fiske - vad är det som gäller". Klicka på bilden för att se inspelningen.
I det här webbinariet föreläser Tom Kelly från den irlänska rådgivningsorganisationen Teagasc. Webbinariet hålls på engelska. Klicka på bilden för att se inspelningen.
I det här webbinariet ger Åsa Wolgast Broberg och Anneke Svantesson från näringsdepartementet en orientering kring "den nya gröna arkitekturen" i CAP.
I det här webbinariet presenterar Hannes Norr, agronomstudent på SLU, sin kartläggning av hur de gröna näringarna jobbar med affärsutveckling. Klicka på bilden för att se inspelningen.
Rapporten: Analys utifrån kartläggningen av aktörer inom affärsutveckling.
I det här webbinariet presenterar Anne Ribjer, doktor vid Mittuniversitetet, sin forskning om relationen mellan näringsliv och kommun i norrländska landsbygdskommuner. Klicka på bilden för att se inspelningen.
I det här webbinariet berättar Ulf Soneson, RISE, om resultaten från projektet "Vägar mot en hållbar livsmedelsektor". Klicka på bilden för att se inspelningen.
I det här webbinariet presenterar Lina Bjerke, doktor i nationalekonomi, en utvärdering av innovationer i landsbygder. Klicka på bilden för att se inspelningen.
I det här webbinariet presenterar Lena Callisen, Jordbruksverket, hur pengarna i investeringsstödet till jordbruk för ökad konkurrenskraft har använts. Klicka på bilden för att se inspelningen.
Det här webbinariet presenterar Mia Magnusson, projektledare för Hållbar Landsbygd Sjuhärad, Sveriges första utvärdering av REKO-ringar. Klicka på bilden för att se inspelningen.
I det här webbinariet ger Jonas Holmqvist från Patent- och registreringsverket, PRV, tips på hur man skyddar sin idé och samtidigt försäkrar sig om att någon annan inte redan har skyddat något liknande. Klicka på bilden för att se inspelningen.
I det här webbinariet presenterar Håkan Hylén från Jordbruksverket hur pengarna som delats ut som bredbandsstöd har använts. Klicka på bilden för att se inspelningen.
I det här webbinariet presenterar professor Malin Rönnblom sin forskning om de platsrelaterade maktrelationer som genomsyrar samhället och påverkar förutsättningarna för landsbygdsutveckling. Klicka på bilden för att se inspelningen.
I det här webbinariet berättar Ylva Saarinen om hur unga ser på sin roll i samhället
- och ger förslag på vad som borde göras för att fler ska känna sig delatiga. Klicka på bilden för att se inspelningen.
Rapporten Vilka ska med? Ungas sociala inkludering i Sverige.
I detta webbinarium presenterar Lina Andersson från Jordbruksverket en färsk rapport om hur pengarna i landsbygdsprogrammet har använts. Klicka på bilden för att se inspelningen.
I detta webbinarium berättar Elin Röös om sin forskning kring hur klimat, djurvälfärd och biologisk mångfald påverkar hur vi ska se på produktion och konsumtion av kött. Klicka på bilden för att se inspelningen.
I detta webbinarium medverkar Friederike Ziegler, forskare på RISE Research Institutes of Sweden, RISE, om konsumtion av fisk och skaldjur ur ett hållbarhetsperspektiv.
I detta webbinarium föreläsare Theres Sundberg, verksamhetsledare Leader Gästrikebygden, om fondsamordningens möjligheter.
I detta avsnitt berättar Ove Kondradsson och Jens Juul från SmartAgri om digitalisering och Internet of Things.
I detta avsnitt ger föreläsaren Lauri Hyttinen en inblick hur man jobbar med Smart Villages i Finland - bland annat genom satsningen "Finlands smartaste by".
Ordet "innovation" är vanligt förekommande i dagens samhällsdebatt, men vad menar vi egentligen när vi pratar om innovation? Ekonomie doktor Charlotte Norrman reder ut begreppet - och bjuder på konkreta tips på hur man kan arbeta med idéutveckling.
Framtida jordbruks- och landsbygdspolitik - del två - Carl-Johan Lindén, EU-kommissionen, och Lars Johansson, Näringsdepartementet.
Framgångsfaktorer för kommersiell service i landsbygder - Lena Hübsch, Sweco, för Tillväxtverket.
Jag vill bli bonde! - Framtidsspaning kring lantbruket - Wictoria Bondesson, LRF
I det här webbinariet föreläser Valbona Shala, Feen AB, om nyanlända kvinnors utmaningar och möjligheter i landsbygder.
Föreläsare: Dieter Müller, Umeå Universitet, Michael Kleemann, Fishing in Sweden
Föreläsare: Lotta Svensson, Uppsala Universitet och FoU Hälsingland
Föreläsare: Serina Ahlgren, RISE
Föreläsare: Carl-Johan Lindén, EU-kommissionen
Föreläsare: Märta Jansdotter, Gröna Gårdar
Föreläsare: Josefine Qvarfordt, författare
Föreläsare: Lina Bjerke, Högskolan i Jönköping
Du kan se alla inspelade avsnitt på Landet lärs Youtube-sida.