Landsbygdsnätverket

Smarta landsbygder

- Vad är egentligen en smart landsbygd?

Begreppet Smarta landsbygder kommer ursprungligen från det Europeiska Landsbygdsnätverket, ENRD, och bregreppet Smart Villages. Framgångsrika exempel finns i landsbygder i hela Europa och i Sverige.

Det finns ingen exakt mall för hur en smart landsbygd ser ut men det handlar om att utgå från sin landsbygds tillgångar och de tillgängliga kunskaper som finns. Att använda allt man har, helt enkelt.

I de exempel som finns för smarta landsbygder har människor gått samman för att gemensamt ta fram lösningar för att möta sina lokala utmaningar. Det kan bland annat handla om tillgång till service och jobb. Lösningarna handlar ofta om digital utveckling men även om klimatsmarta och lokalekonomiska lösningar. 

Smarta landsbygder är sådana som bygger vidare på sina existerande styrkor och resurser, men även utvecklar nya möjligheter.

Smart

Lormes - framtidens lilla stad

Rapport från tematiskt möte den 6 juni om Smart Villages

Lormes har ambitionen att vara en framtidsby med globala digitala möjligheter. Med internet i varje hörn och ett multifunktionellt digitalt nav skapas nya möjligheter för företag, kommuner och landsbygdssamhället. Jaqcueline Hellsten från Leader Sörmlandskusten representerade Landsbygdsnätverket vid det 8:e tematiska mötet om Smart Villages i Lormes, Frankrike och rapporterar om en plats med starkt engagemang för utveckling.

Läs hela rapporten här

Digital nätverksträff: Smarta landsbygder i framkant

Den digitala nätverksträffen den 6 november 2018 hade temat Smarta landsbygder i framkant.
Träffen samlade cirka 400 deltagare
på 19 olika platser i landet.

Mer info finns på vår sida
Årets nätverksträff.

Podden Landet om smarta landsbygder

I podden Landet har två avsnitt gjorts om smarta landsbygder. I avsnitt #64 blir orterna Röstånga och Voullerim goda exempel på satsningar som har fått pengarna att cirkulera och idéer att bli verklighet.
I avsnitt #68 tar vi istället ett större grepp om begreppet och pratar om vem som gör vad för att en bygd ska bli smartare.

Landet lär om smarta
landsbygderlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
i Finlandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

I avsnitt #13 av Landet lär föreläser
Lauri Hyttinen från finska
Landsbygdsnätverket om hur man
jobbar för att främja smarta
landsbygder i Finland.

Service och bredband ger smarta landsbygder

Smarta landsbygder handlar om många saker och engagerar många aktörer. En av dem är Hela Sverige ska Leva som på flera plan arbetar för att skapa livskraftiga landsbygder. Service i samverkan och Byanätsforum är två bra exempel.

"Rural" samlar aktiva bybor i hela landet

Hur skapar man en positiv utveckling på landsbygden? Hur lär vi av varandra? Det är några av de frågor som projektet Rural fokuserar på.

Läs mer om projektet på aktiva byars hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Succémetod ska utveckla svenska landsbygder

Med hjälp av samverkansmodellen BID har flera svenska stadskärnor fått nytt liv. Nu ska succékonceptet anpassas till mer renodlad landsbygdsutveckling i ett kommande projekt i Dalarna och Värmland.

Mer information

Läs mer om smarta landsbygder (Smart Villages) på ENRD:s webb. Klicka på länken för att komma till sidan.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om ett pilotprojekt för smarta landsbygder. Klicka på länken för att komma till sidan.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs rapporten Creating innovation and smart solutions for sustainable local development från SLU. Klicka på länken för att komma till rapporten.PDF

Besöksadress
Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt
036 – 15 50 00
Skicka e-post


Logotype EU