Hur blir man en smart landsbygd? Det finns många exempel på hur människor gått samman för att gemensamt ta fram lösningar för att möta lokala utmaningar. Det finns ingen exakt mall för hur en smart landsbygd ser ut, utan det handlar om att utgå från sin landsbygds tillgångar och de tillgängliga kunskaper som finns. Att använda allt man har, helt enkelt.
Om du har en smart idé som du vill förverkliga hittar du här tips på finansiering och rådgivning men även berättelser om hur andra har gjort!
Här hittar du exempel på aktörer som kan hjälpa till med finansiering eller rådgivning när du vill förverkliga din smarta idé.
2005 beslutade Vänersborgs kommun att officiella kommunbyggnader i Brålanda skulle värmas upp med bioenergi. Idag har det skapats en uppvärmningskedja som bland annat gynnar det lokala näringslivet och bidrar till färre transporter.
Fram tills för några år sedan var det lilla brukssamhället Stavsjö en ort under avveckling. Men i samband med att de boende fick bredband genom byalagsmodellen började fler engagera sig i att utveckla orten. Idag ser man för första gången på 20 år en inflyttning till Stavsjö.
I Södra Årefjällen prövar man att starta en anropsstyrd kollektivtrafik för att transportera gäster mellan tågstationen och boendeanläggningarna. Efter att en gäst har bokat en transport kommer den dyka upp i en app. För att uppmuntra samåkning blir transporten även tillgänglig för lokalbefolkningen.
Bygdebolag kan vara en bas för nya innovationer i landsbygder. Här finns ett seminarium hur man startar dem. Se seminariet på Coompanions Youtubekanal.
Hela Sverige ska leva har sammanställt en servicebank med exempel på processverktyg och inspiration om hur du kan jobba med service där du bor.
Smart Rural 21 är ett europeiskt projekt som ska inspirera till arbete med Smarta landsbygder. Förutom att projektet stöttar ett antal utvalda byar runt om i Europa - varav Vuollerim är en - samlar de på smarta lösningar som exempelvis tillgängliga byar i Italien eller övervakning och drift av vattensystem i Grekland.
Plattformen för Aktiva byar innehåller erfarenheter och exempel på hur byar runt om i Sverige arbetar med utveckling. Den ska vara en inspirationsbank som både ger svar på vad man kan göra och hur man kan göra det. Vill du få tips hur andra har gjort?
I avsnitt 64 i podden Landet berättar representanter för Röstånga och Vuollerim om de satsningar som har fått pengarna att cirkulera och idéer att bli verklighet.
Senast uppdaterad 2020-05-28