Välkommen till startskottet för Landsbygdsveckan där Sveriges landsbygder självklart står i rampljuset. Vi sänder live under två timmar och bjuder på kunskap och inspiration från norr till söder!
Under Landsbygdsveckan samlas organisationer, eldsjälar, innovatörer och beslutsfattare från hela landet för att inspireras, nätverka och utbyta idéer. Vi startar igång veckan tillsammans med en gemensam digital invigning med fokus på samarbete, nytänkande och hållbara lösningar för framtidens landsbygder!
Sändningen leds av Julia Löf, Landsbygdsnätverket och Tobias Lundberg, Tillväxtverket.
Julia Löf
Tobias Lundberg
Vilka trender och skeenden i omvärlden är särskilt relevanta för landsbygdernas utveckling? Forskningsinstitutet Nordregio forskar kring regional utveckling, politik och samhällsplanering i de nordiska länderna. Vad är intressant att hålla ögonen på framåt utifrån ett svenskt och nordiskt perspektiv?
Ágúst Bogason
Forskare
Forskningsinstitutet Nordregio
För unga är tillgången till kollektivtrafik ofta avgörande för att kunna studera, arbeta och ha en aktiv fritid. För att detta ska var möjligt att lösa i landsbygdsområden så behöver kollektivtrafiken vara uppbyggd på ett helt annat sätt än i staden. Ånge kommun och Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands län, Din Tur testar nya grepp – vad krävs för att göra kollektivtrafiken mer tillgänglig i landsbygd?
Emilia Rapp
Hållbarhetsstrateg
Ånge kommun
När vi pratar om framtiden tänker vi ofta på ny teknik och innovation – men minst lika viktigt är att bygga gemenskap och möjligheter att påverka sin egen plats. I Brändön/Örarnas byautvecklingsförening har unga tagit saken i egna händer för att skapa aktiviteter och sammanhang där människor trivs, här och nu. Möt vinnarna av "Framtidens by" och ta del av hur engagemang och lokala initiativ kan forma framtidens landsbygd redan idag.
Edward Wikström
Brändön/Örarnas byautvecklingsförening
Alise Öberg
Brändön/Örarnas byautvecklingsförening
Vad händer på EU-nivå som särskilt påverkar landsbygdernas utveckling? EU har stor betydelse för landsbygdernas framtid, men hur kan vi förstå och använda möjligheterna som finns? Och hur kan vi som vill göra skillnad lokalt också ha nytta av att engagera oss internationellt?
Marion Eckhardt
Verksamhetsledare Lokalt ledd utveckling Halland samt vice ordförande i Elard
Oskar Gybäck
LAG-styrelsen i
Lokalt ledd utveckling Halland samt företagare
Film: Rolis - Robust livsmedelsförsörjning genom samverkan
Hur kan kommuner och lokalsamhällen arbeta för att stärka sin krisberedskap? I projektet Rolis har Grästorps kommun testat konkreta lösningar för att bygga upp lokal samverkan kring livsmedelsförsörjning.
Örnsköldsvik och Sollefteå kommun driver initiativet Beredda byar, grundat på lokala behov identifierade av landsbygdsråden. Vad krävs för att rusta landsbygderna inför framtida utmaningar – utan att tappa hållbarhetsperspektivet?
Rebecka Milestad
Forskare
FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut)
Linnea Egnor Byström Tillväxtstrateg
Örnsköldsviks kommun Beredda byar
Just nu pågår två viktiga processer inom svensk politik som kan få stor betydelse för landsbygders utveckling: Utredningen SVESAM som ska lämna förslag på hur den framtida regionala utvecklingspolitiken och landsbygdspolitiken ska inriktas och utformas, samt en parallell översyn av landsbygdspolitiken.
Vilka vägval står vi inför, och hur kan politiken bättre anpassas till olika geografiska förutsättningar? Samtalet belyser utmaningar, möjligheter och konkreta lösningar för en starkare och ett mer sammanhållet samhälle. Hur formas framtidens landsbygder – och vilka har makten att påverka?
Martin Olauzon
Utredare Svesam (Utredningen för Sveriges sammanhållna utveckling)
Arvid Stiernström
Forskare
Sveriges lantbruksuniversitet
Josefin Heed
Analytiker
Hela Sverige ska leva
...Och så får vi förstås ta del av exempel på allt som händer runt om i landet under veckan!
Anmäl dig till evemenanget här Länk till annan webbplats.
Anslut till livesändningen (Zoom) Länk till annan webbplats.
Webinar ID: 647 4714 8103
Passcode: 123456
Publicerades