Fotot i montaget är från Pixabay.
Förskola • Grundskola • Gymnasium • Äldreomsorg • Stockholms län
Måltidsverksamheten har arbetat fram ett koncept med aktiviteter och övningar som genomförs ihop med personalen – som en förberedelse för att klara olika typer av störningar.
Att säkerställa att verksamheten fungerar även vid störning. Att säkerställa kontinuitetsplanering och att stärka beredskapen.
Bakgrund: I Vallentuna leds varje kök leds av en kökschef som tar fram sin egen meny, kan sin verksamhet och känner målgruppen/matgästerna. Kökschefen behöver inte vänta på ett direktiv utan ska lösa uppkomna situationer utifrån det som finns tillhanda. Alla medarbetare är dessutom anställda vid kostenheten, inte i ett specifikt kök. Det minskar sårbarheten om personalen inte endast kan ett kök utan kan flytta runt bland köken i organisationen.
Vårt arbetssätt: Kostchefen har varje vecka arbetsmöten med kökscheferna och beredskap är en återkommande fråga som tas upp. Konceptet som tagits fram för komma igång med beredskapsarbetet bygger på en serie av aktiviteter och övningar.
Uppstart på arbetsmöte om beredskap
För att komma igång med övningarna startar vi med att i en liten grupp visa filmerna (se nedan). De ger ett sammanhang och visar på det ansvar som måltidsverksamheten har. Efteråt diskuterar vi det vi lärt oss av filmerna. Vi har också tips på läsanvisningar för de som vill fördjupa sig.
Filmer på Youtube
Filmerna är från MSB, Myndighetens för samhällsskydd och beredskap:
Läsanvisningar
Övning 1
Fundera över kärnuppdrag och kartlägga verksamhetens kritiska beroenden.
Att tillsammans rita en tankekarta är en övning för att reflektera kring måltidsverksamhetens kärnuppdrag och beroenden.
Så här kan resultatet av övningen se ut.
Övning 2
Arbeta med ett kritiskt beroende i taget och kartlägg hur verksamheten kan skapa motståndskraft och klara av en påverkan på beroendet.
Tankekarta är en bra metod även för att kartlägga olika åtgärder.
Övning 3-5 teoretisk övning - ett bortfall av kritiskt beroende
Övning vatten, scenario 1
Övning vatten, scenario två
Övning Torka och livsmedelsbrist
Praktisk övning i bortfall av flera kritiska beroenden
Påverkan på el-, vatten- och livsmedelsleverans. 3 timmars övning. Genomförs i kommunens krisberedskapskök.
Bakgrund:
Kökschefs uppdrag:
Beredskapsarbetet kräver intern samverkan i kommunen, men även externa samarbeten med exempelvis grossist och leverantörer.
Vi har valt att dela upp vår varukorg av livsmedel i flera, där färskt kött är en enskild. Det har möjliggjort att vi kan ha avtal med både mindre lokala leverantörer och större grossister. Även det är en styrka i beredskap.
Aktiviteterna och övningarna leder till diskussion och reflektion i personalgrupper som ger ökad medvetenhet och förändrat beteende kring kris. Arbetet leder i slutänden fram till:
Måltidsverksamheten har till exempel köpt in en kokspis som kan eldas med kol, olja eller ved. Alla mottagningskök har två dagars livsmedelslager. Vi har också kunnat lägga till en rutin för specialkost.
Två olika störningar inträffade i vintras där vi fick kvitto på att vårt beredskapsarbete har givit resultat. Det handlade om förberedelser inför en snöstorm samt ett vattenavbrott. Båda händelserna hanterades bra.
Vi har genom vårt arbete hittills kunnat beskriva vårt kärnuppdrag och vad vi måste ha för att klara det. Frågan är dock hur länge vi ska klara en störning? Det utökade ansvaret för medborgare, trygghetspunkter osv. är ännu inte utrett hos oss.
Kommunens olika verksamheters beredskapsplaner behöver klicka i varandra. Hur kan vi mötas? I Vallentuna har vi precis fått en beredskapssamordnare, hon blir den som ska få ihop alla planer och visa på var det finns luckor.
Hur klickar våra planer med vår grossist/våra leverantörer? De kan ha egna prioriteringsordningar och här behöver vi skapa samsyn. I dagsläget har vi skrivit in i avtalet med vår stora grossist att vi ska samverka kring beredskapen och i kommande upphandlingar skriver vi in att vi vill se deras kontinuitetsplanering.
Detta är ett pågående och nötande arbete som behöver upprepas, om och om igen.
Kostenheten, Barn- och utbildningsförvaltningen, Vallentuna kommun
Charlotte Müntzing,
Kostchef och avdelningschef, kost, miljö och folkhälsa
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.
Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping
036 – 15 50 00
Skicka e-post