• Till Landsbygdsnätverket
Landsbygdsnätverket
  • Vår verksamhet
  • Nyhetsarkiv
  • Erfarenhetsbank Undermeny
  • SILO
  • Offentliga måltidens dag
Meny
  1. MATtanken
  2. Erfarenhetsbank
  3. Fler äter skollunch efter att skolan infört mobilförbud
En portion spagetti och köttfärssås i bakgrunden, en symbol för mobilförbud i förgrunden
Måltidsmiljön

Fler äter skollunch efter att skolan infört mobilförbud

Grundskola • Hallands län

Det blev en oväntad effekt av totalförbudet mot mobiltelefoner – nu kommer fler elever till skolrestaurangen och matsvinnet har minskat.

Vårt mål

Ett mobilförbud infördes på Lagaholmsskolan för att eleverna skulle få bättre förutsättningar att fokusera på undervisningen. Det gav också en positiv effekt i skolrestaurangen.

Så gjorde vi

Lagaholmsskolan är en högstadieskola med ungefär 340 elever. Tidigare hade skolan problem med att telefonerna störde koncentrationen på lektioner och raster. Bland eleverna fanns också chattgrupper där någon kunde lägga ut en bild på skollunchen och skriva något negativt, vilket ledde till att andra elever valde att inte gå till skolrestaurangen och äta. Vid höstterminen 2024 blev Lagaholmsskolan en mobilfri skola – eleverna får inte längre ha med sig sina telefoner under skoldagen.

Elever står vid buffévagn i skolrestaurang, redo att ta mat

Resultat

Efter att totalförbudet mot mobiltelefoner infördes har det blivit en lugnare stämning både på lektioner och vid lunchen. Fler elever går till skolrestaurangen på lunchen och de äter bättre. Schemaläggningen kring lunchen är densamma som tidigare och de flesta elever kommer och äter på sina bestämda tider.

En annan positiv effekt är ett minskat tallrikssvinn. Under fyra veckor mätte vi hur mycket eleverna slängde. Kommunens mål är max 35 gram svinn per elev och dag. På Lagaholmsskolan var snittet under de fyra veckorna 19,7 gram per elev och dag.

Det har inte skett någon regelrätt mätning av hur mycket mat som matgästerna äter upp, men eftersom vi diskar fler tallrikar nu samtidigt som matsvinnet minskar förmodar vi att mer mat hamnar i magarna.

Läs mer

Se ett SVT-inslag från Lagaholmsskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Läs ett reportage i Laholms Tidning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vi som lämnat erfarenheten

Christian Henrysson, köksmästare Lagaholmsskolan

Laholms kommun

Upptäck mer

  • Diskinlämning i en skolrestaurang.
    Delaktighet
    Måltiden som pedagogiskt verktyg
    Måltidsmiljön
    2023-02-07

    Minskat matsvinn genom samverkan med skolan

    Genom att samla goda exempel i en verktygslåda får skolans personal ett bra stöd för att arbeta för ett minskat matsvinn.

  • Delaktighet
    Måltidsmiljön
    2025-02-10

    Så tycker eleverna att en bra måltidskompis ska vara

    I arbetet för en trygg och trivsam måltidsmiljö fick barn och elever reflektera kring vad som är viktigt – och vad de själva kan bidra med.

  • Måltidsmiljön
    2024-10-30

    Showroom banar vägen för nya måltidsmiljöer

    Genom att få in andra färger, mer textilier och myskänsla har skolrestaurangerna fått ett lyft. Eleverna trivs bättre och äter mer.

 

Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.

Projektet MATtanken drevs av Landsbygdsnätverket från hösten 2017 till våren 2025.
Projektet är avslutat och denna webbplats uppdateras inte längre.

Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype Landsbygdsnätverket
Logotype EU
  • Tillgänglighetsredogörelse
  • Cookies (Kakor) och analys
  • Hantering av personuppgifter