Äldreomsorg • Västra Götalands län
På omvårdnadsboendet Bonargården lagas maten ute på avdelningarna och de äldre kan vara delaktiga, smaka av såsen och komma med kryddningstips. Måltiderna är ett viktigt verktyg för att skapa trivsel och att sätta individen i centrum.
När kommunen skulle bygga ett nytt omvårdnadsboende – Bonargården – ville vi att det skulle bli ett av de bästa boendena i landet. Vi vill jobba nära de boende och ta ett helhetsgrepp med individen i centrum. En del i arbetet var att möjliggöra matlagning på varje avdelning, för att skapa delaktighet, gemenskap och matlust hos de äldre.
När Bonargården byggdes fick varje avdelning ett eget kök. Utrustningen är i princip samma som i ett vanligt kök hemma, men med vissa anpassningar. Induktionshällen har flera plattor, hushållsugnen är med varmluft och diskmaskinen är snabbgående. Köket och matsalen byggdes med öppen planlösning för att vara en naturlig mötesplats och främja gemenskap.
Vi rekryterade omvårdnadspersonal som också ville laga mat. Kommunens måltidsutvecklare kopplades till Bonargården på 75 procent under ett halvår, för att utbilda den nya personalstyrkan och bygga upp en arbetsstruktur samt en receptpärm.
Förvaltningsledning och politiker har varit med sedan planeringsfasen. Vid rekryteringen till det nya boendet fanns fackliga representanter med.
En läkare kopplad till boendet har myntat uttrycket ”Bonargårdseffekten”. Det är inte ovanligt att de äldre som flyttar in på Bonargården går upp i vikt. Mycket av maten vi lagar hamnar i magen. Vi ser det som ett kvitto på att de som bor här både tycker om maten och trivs.
På varje enhet har en personal per dag kökstur. I köksturen ingår det att förbereda, duka fram och servera frukost, laga lunch och fika, samt förbereda maten som kvällspersonalen ska servera. Maten lagas från grunden, så nära varje måltidstillfälle som möjligt. De äldre får vara med och tycka till om maten, smaka av och komma med tips.
Det är lätt att rekrytera personal. Alla nyanställda får gå en grundutbildning i livsmedelshantering, livsmedelshygien, grunderna kring specialkost och praktisk matlagning.
Kostnadsmässigt är det ingen större skillnad på om maten lagas på varje avdelning jämfört med andra boenden där maten kommer från ett centralkök.
Under pandemin var det en utmaning med bemanningen, men så var det ju på många boenden runt om i Sverige. För att klara att lösa de omvårdnadsbehov som fanns fick vi en period ta mat från kommunens centralkök.
Bonargårdens omvårdnadsboende, Tibro kommun
Lena Johansson, enhetschef
Erfarenhetsbanken är en del i projektet Ett nytt recept för skolmåltider, som samordnas av Livsmedelsverket och finansieras av Vinnova.