Landsbygdsnätverket
Stekt salt sill på buffébord.

Stekt salt sill på buffébordet i skolrestaurangen. Foto: Skapaskolan, Huddinge.

Så blev stekt salt sill en favoriträtt på skolmenyn

På Skapaskolan i Huddinge är man inte rädd för att prova nya saker. Här har nykomlingen stekt salt sill rentav blivit en av elevernas favoriträtter.

Sill är en utmärkt matfisk för offentlig sektor: näringsinnehållet är högt och priset är rimligt. Konsumtionen av sill inom offentliga måltider är dock inte speciellt hög, något som kanske kan förklaras av att sill är traditionsmat som framförallt uppskattas av äldre generationer.

Skapaskolan i Huddinge bidrar dock till att vända trenden.

– Så sent som förra veckan var det en förälder som skrev till mig på Instagram. Hennes 6-åriga dotter hade precis sagt att hon ville ha sådan mat... som i skolan! säger Daniél Kallonas som är kökschef på Skapaskolan. Maträtten som den unga eleven ville ha var just: stekt salt sill.

Stekt salt sill har dock inte alltid varit succé. I början gick det trögt. Men Daniél och teamet i köket på Skapaskolan har arbetat strategiskt och låtit det ta tid.

Daniél Kallonas.

Daniél Kallonas.

Koncept för att introducera nya rätter

Det här med att introducera nya rätter och få eleverna att äta sådant de inte visste att de tyckte om, är något Daniél har mycket erfarenhet av.

– Det gäller att inte ge upp efter att ha serverat något bara en gång, säger Daniél. Första gången vi serverade sill, hade eleverna aldrig sett stekt salt sill förut. Det gick inte åt mycket, kanske knappt tio kg. Men vi fortsatte att servera sill och sakta men säkert har både åtgången och populariteten ökat.

På Skapaskolan har köket med tiden lärt sig vad som fungerar och rentav utarbetat en metod för hur nya rätter kan introduceras. Metoden användes även vid införandet av stekt salt sill på menyn.

  • Samma dag som eleverna fick se och dofta stekt salt sill för första gången, serverade köket även en rätt som eleverna redan var trygga med – stekt sejrygg.

  • Samtidigt var kökspersonalen aktiv ute i restaurangen och promotade den nya rätten och erbjöd smakprover till eleverna.

  • Därefter fick den nya rätten återkomma på menyn med jämna mellanrum, var fjärde till var sjätte veckan i början. På så vis fick eleverna möjlighet att vänja sig.

Fiskpinnelika stekta sillar

När det kommer till sillen är också en del i framgångssagan att Daniél ser till att den till utseendet liknar små fiskpinnar.

– Eleverna har förstått att det här är det närmaste fiskpinnar man kommer på den här skolan, skrattar Daniél.

Det engagerade arbetet på Skapaskolan, bland annat med att få eleverna att äta nya maträtter, har prisbelönats. Skapaskolan har bland annat vunnit Årets klimatkök i White Guide Junior 2019 och var även nominerad i hela fyra kategorier inför galan 2020: årets hållbara offentliga restaurang, årets klimatkök, årets skolkock och årets skolrestaurang.

Skapaskolans stekta salta sill

Daniél Kallonas delar med sig av sitt recept.

Stekt salt sill
Recept för 4 portioner

  • Steksillfilé, urvattnad MSC-märkt 600 g
  • Grahamsmjöl eko ca 3 dl

Dela steksillen i mindre bitar och lägg i vatten i ca 1 timme för att laka ur lite sälta. (Man kan med fördel låta silldelarna ligga kvar i ett bleck med vatten över natten). Vänd sillbitarna i grahamsmjöl och stek i lite ekologisk rapsolja tills de fått fin färg och knaprig yta.

Servera med kokt ekopotatis, citronklyfta, gröna ärtor och romsås. Smaklig måltid!

Romsås
Recept för 4 portioner

  • Tångcaviar 50 g
  • Gräddfil / creme fraiche 2 dl
  • Rödlök hackad ca 100 g
  • Hackad dill efter smak
  • Saft av citron efter smak
  • Salt och peppar efter smak

Blanda alla ingredienser i en bunke och krydda eventuellt mer efter egen smak.

Senast uppdaterad