Landsbygdsnätverket
Ahlam William, Gabriel Chamhi, Johan Öhlin.

Ahlam William, Gabriel Chamhi och Johan Öhlin i Torpaskolans kök. Torpaskolan är en av de skolor som bjuder in till öppen skolrestaurang i Jönköpings kommun, i samband med firandet av Offentliga måltidens dag i höst.

Jönköping bjuder in till skolrestaurangerna på Offentliga måltidens dag

– Vi älskar skolmåltiden och vill gärna visa upp hur bra maten är. På Offentliga måltidens dag vänder vi oss till låg- och mellanstadieelevernas anhöriga. Kom och smaka! Detta säger Christoffer Johansson-Sinkkonen, måltidsutvecklare, utbildningsförvaltningen, Jönköpings kommun där planeringen för ”öppen skolrestaurang” har dragit igång.

Varje dag lagas 26 000 lunchportioner till förskolor, grundskolor och gymnasium i Jönköpings kommun.

– Öppen skolrestaurang innebär att vi bjuder in elevernas familjer till en kvällsservering, där vi serverar rätter från skolans meny. Vi har även tidigare haft öppen skolrestaurang, men på grund av pandemin har det varit uppehåll ett par år. Nu vill vi återigen öppna upp våra skolrestauranger. De flesta av kommunens låg- och mellanstadieskolor bjuder in elevernas anhöriga på Offentliga måltidens dag den 20 oktober, berättar Christoffer.

I den öppna skolrestaurangen serveras en salladsbuffé och två alternativa rätter, som vanligt. Vegetariskt eller kött/fisk. Matgästen väljer fritt. Det är kvällsservering men allt går till på samma sätt som under en vanlig skoldag.

Den 20 oktober är det fest – alla kan vara med och fira!

– I år fokuserar vi på svenska råvaror i säsong. Kostorganisationen i kommunen har stark gemenskap med utbildningsorganisationen. På Offentliga måltidens dag hoppas vi på att tillsammans kunna lyfta skolmåltiden som den stora festmåltid som den verkligen är. Barnen brukar vara superstolta när vi har öppen skolrestaurang och det är ett riktigt kul evenemang, säger Christoffer.

Elevens familj föranmäler sig digitalt till öppen skolrestaurang.

– Grundplaneringen sker centralt inom kostorganisationen, sedan rullar konceptet ut lokalt och måltidspersonalen jobbar tillsammans med skolorna. Vår förhoppning är att inkludera eleverna med att pynta, fixa och andra aktiviteter under skoldagen. På så sätt blir Offentliga måltidens dag en härlig heldag där alla på skolan kan vara med och fira! säger Christoffer.

Senast uppdaterad

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post