Landsbygdsnätverket

Välkommen Sofia!

Sofia Denzler i fjällmiljö.

Sofia Denzler tycker om att fjällvandra på fritiden. Fotot är från Grövelsjön.

Hej Sofia Denzler. Du är kommunikatör och kliver nu in i MATtanken-teamet för att framförallt arbeta inom Ett nytt recept för skolmåltider. Berätta kort om vem du är!

Vad har du gjort tidigare?

– Jag kommer senast från barnrättsorganisationen Erikshjälpen, där jag jobbat i åtta år på huvudkontoret i Huskvarna. Under de åren har jag jobbat med olika saker, men de senaste åren arbetade jag mycket med givaråterkoppling till privatpersoner och företag, kampanjer, press och Erikshjälpens tidning. I botten är jag utbildad journalist och har bland annat jobbat på Barometern-OT. Jag har också läst kurser i litteraturvetenskap, marknadskommunikation och skogsbruk.

Vad var det som fick dig att söka jobbet hos oss?

– När jag såg jobbet så tyckte jag att projektet Ett nytt recept verkade jättespännande och under min första arbetsvecka, när jag börjat lära mig mer, så tycker jag att det känns ännu mer spännande. Skolmat är så mycket mer än att bara få mat i magen och det är inspirerande att med skolmåltider i fokus få vara med och sprida goda exempel som bidrar till en mer hållbar utveckling.

Har du arbetat med offentliga måltider förut?

– I flera av de länder där Erikshjälpen verkar kan skollunch vara helt avgörande för att barn från fattiga familjer ska få gå i skolan och därmed få bättre framtidsförutsättningar. Erikshjälpen jobbar på olika sätt med att främja skollunch och jag har haft förmånen att få se flera exempel. Jag minns särskilt ett besök hos en föräldraförening på landsbygden i Burkina Faso, som med stolthet och glädje berättade om vilken skillnad skollunchen gör. Föräldrarna hade inte själva gått i skola, för på den tiden fanns ingen skola, men de visste att utbildning är viktig för barnens framtid. De insåg att det var ett problem att trots att det nu fanns en skola att gå till, var det många barn från de fattigaste familjerna i området som inte dök upp. Föräldrarna bestämde sig för att något behövde göras och fick, av Erikshjälpen, ett antal kalvar som de födde upp och sålde. Av pengarna köpte föräldraföreningen sedan utsäde och fick igång en odling för att förse skolan med mat. De var noga med att spara frön så att de skulle kunna så mer och utöka odlingen. Sedan 2013 ser föräldraföreningen till att skolan kan servera lunch till alla elever och de har inte behövt någon mer hjälp från Erikshjälpen. Fler barn går nu i skolan, närvaron är högre och skolresultaten bättre. Det är lättare att lära med mat i magen.

Vem är du som privatperson?

Jag delar min tid mellan Kaxholmen och min lilla skogsgård i Vetlanda kommun. Jag gillar att vara ute i naturen, gärna med min hund Amos. Jag är scoutledare, läser mycket och syr gärna maskeradkläder.

Senast uppdaterad