Landsbygdsnätverket

Nyheter och arkiv

Här hittar du de nyheter vi publicerar om projektet. Artiklar och exempel hittar du på sidan Lär av andra.

 • Receptböcker Recept: Vildsvinskött i offentliga kök
  MATtanken skapar nu en receptsamling för vildsvinskött i offentliga kök. Vi bygger upp receptsamlingen tillsammans med kockar i de offentliga köken och andra inspiratörer. Till varje recept hör en beskrivning om varifrån receptet kommer.
 • Bildmontage från Instagramflöde Tack alla arrangörer för 2020. Nu blickar vi mot 21 oktober 2021!
  Mer än 200 arrangemang i 119 kommuner och regioner gick av stapeln på Offentliga måltidens dag den 15 oktober 2020.– Vi har fått in nära 100 svar i enkäten där arrangörerna har fått berätta hur de anser att dagen gick. Vi använder underlaget för att förbättra och utveckla Offentliga måltidens dag framåt, säger projektledare Eva Sundberg.
 • MATtankens webbinarier i höst handlar om måltider på sjukhus respektive om säkert vildsvinskött. Se våra webbinarier i efterhand
  Höstens två webbinarier »Bättre mat för bättre vård – nya nationella riktlinjer för måltider på sjukhus och »Säkert vildsvinskött i offentliga kök, finns att ta del av i efterhand.
 • Mer lokalt producerade råvaror i offentliga kök
  Många måltidsorganisationer och kök har ett högt engagemang för, och känner stor stolthet i, att kunna servera mat lagad på svenska och lokalt producerade råvaror. Det syns också i de politiskt beslutade måltidspolicys där mål om andelen svenskt ursprung finns med.
 • Foto från scen med 4 talare och infälld bild med person som medverkade på distans, vid panelsamtalet Frågan om matens ursprung: ”Vi måste fortsätta att samarbeta – för att nå hela vägen”
  Det var en vilja att bidra till lösningar som genomsyrade panelsamtalet Från ord till handling: ursprungsmärkning och den offentliga marknaden , som hölls i samband med Digitala Kniven & Gaffeln den 20 oktober 2020.
 • Montage med tidningsframsida och tvåsidigt uppslag inne i tidningen. Jordbruksaktuellt lyfter frågan om andelsjordbruk kan leda till mer närodlat i offentliga kök
  "Krav på ursprung får inte ställas i offentlig upphandling, samtidigt finns ambitionen att öka andelen närproducerat i de offentliga köken. För att få ihop den ekvationen har några kommuner valt att köpa in sig i andelsjordbruk." Så inleds reportaget i Jordbruksaktuellt (nr 20, 2020)
 • Porträttfoton, tre personer som klivit in i offentliga kök via satsningar på integration och nyanlända. Att satsa på mångfald och integration - en nyckel i rekryteringen till framtidens kök
  Rekrytering av personal är en utmaning som många måltidsorganisationer kämpar med. Runtom i landet pågår olika initiativ för att få utbildad personal till de offentliga köken. MATtanken gjorde för ett par år sedan en artikelserie där vi lyfte fram olika projekt och insatser för att kombinera integration med de offentliga kökens verksamhet. Men hur gick det sedan?
 • Kollage: Planering och matlagning i offentliga kök samt foto på ett vildsvin ute i naturen. Säkert vildsvinskött i offentliga kök
  Välkommen till ett webbinarium som handlar om säkert vildsvinskött i offentliga kök, tisdag den 17 november kl. 13.30-14.45. Webbinariet är kostnadsfritt och vänder sig till alla som vill fördjupa sig i hur offentliga kök kan använda sig av vildsvinskött.
 • Bildmontage måltider på sjukhus samt porträtt Ulrika Backlund och Eva Sundberg. Bättre mat för bättre vård – nya nationella riktlinjer för måltider på sjukhus
  Välkommen till ett webbinarium som handlar om de nya nationella riktlinjerna för måltider på sjukhus! Hör Ulrika Backlund från Livsmedelsverket berätta om riktlinjernas intentioner, bakgrund och innehåll. Lär dig mer om hur viktiga måltiderna är för vården och vilken skillnad de kan göra. Webbinariet ägde rum tisdag den 3 november kl. 13.30-14.45. Webbinariet spelades in och går nu att ta del av här, i efterhand.
 • Salladsbuffébord i en skolrestaurang. Från ord till handling: Ursprungsmärkning och den offentliga marknaden
  MATtanken medverkar i ett seminarium om ursprungsmärkning och den offentliga marknaden den 20 oktober. – Vi fortsätter att driva på frågan om vilket ursprung som maten har i köken inom vård, skola och omsorg, säger MATtankens projektledare Eva Sundberg.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress
Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt
036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster