Filmen ska visa på goda exempel för att andra ska kunna driva liknande projekt. Foto: Basem Nabhan
Idag släpps filmen om Orust Mirakel. Att vara aktiv under tiden som asylsökande, starta företag, gynna lokala matproducenter och främja integrationen. Det är budskapen när Landsbygdsnätverkets integrationsgrupp lanserar ett i raden av goda exempel.
– Vi vill sprida goda exempel för att andra ska få del av erfarenheterna och kunna driva liknande projekt, säger Madelene Nelson som är kanslireprepresentant i integrationsgruppen. Det som är spännande med det här är att det är kvinnor som är initiativtagare, att vi kan lyfta deras kunskap och att projektet lett till cateringföretaget Orust Mirakel.
Inspirationen till projektet kommer från Yalla Trappan. Det ett arbetsintegrerade socialt företag och kvinnokooperativ som drivs av en ideell förening i Rosengård i Malmö. Idag har Yalla Trappan över 30 anställda och tar även emot praktikanter för arbetslivsintroduktion i olika verksamheter.
Till Ellös på Orust kom det runt 250 asylsökande och kontakter mellan arbetsgivare och asylsökande skapades under året. Det har lett till praktik och i vissa fall jobb. Men oftast har det varit männen som tagit initiativ och varit drivande för att hitta sysselsättning och knyta kontakter.
– Det är viktigt att också visa exempel där det är kvinnor som är drivande och skapar förutsättningar för arbete, säger Madelene Nelson. Men det handlar inte bara om integration. Det handlar också om landsbygdsutveckling och om att stötta lokal matproduktion.
Idag består Orust Mirakel av nio kvinnor i styrelsen och tio i cateringverksamheten. De kommer från Afghanistan, Iran, Somalia, Eritrea, Syrien och Armenien och har alla med sig recept från sitt respektive land.
– Vi håller på att bli ett etablerat företag på marknaden nu, säger verksamhetsledaren Reem Omer, och vi jobbar även utanför Orust. Det är många event på gång och vi står dessutom på Orust lokala marknad med egenproducerad ekologisk mat tillagad med råvaror från lokala matproducenter. Vi har idéer, vi vill arbeta och vi vill ge något tillbaka till samhället.
Filmen som följer projektet riktar sig dels till de nyanlända själva men också till boende på landsbygden för att visa på de möjligheter som kommer med att fler människor flyttar dit. Översättning finns på svenska, engelska och arabiska. Basem Nabhan, som står bakom produktionen, var själv asylsökande under inspelningen och tycker att Orust Mirakel har varit en spännande process att följa.
– Det var verkligen intressant att vara med i mitten av denna grupp damer som arbetar, att få tala olika språk och översätta. Där fanns mycket energi! Det var också inspirerande att se projektet utvecklas från en studiecirkel till ett etablerat företag, oberoende av svårigheterna med kommunikation och finansiella brister i början.
Att komma i arbete redan under sin tid som asylsökande tycker Basem Nadhan är viktigt.
– Självklart! Att arbeta är nyckeln för att komma in i ett samhälle, för att lära sig språket, traditionerna och alla små saker som är lätta att förstå men svåra att komma åt när man precis kommit till ett nytt land.
OBS! För att få tillgång till svensk undertext så klicka på knappen i spelarens nedre högerkant som aktiverar undertexter.
Publicerades