Öppenheten för samarbeten lokalt och nyfikenheten att testa nya koncept har gett Lina och Evas lanthandel i skånska Killhult ett ordentligt lyft. Den senaste succén är julbordet som senast det begav sig lockade 400 personer.
Det är nu sju år sedan Lina Hultgren tog över den nedläggningshotade butiken tillsammans med en kollega. 2013 slutade Linas partner och Eva Andersson anslöt. Sedan dess har de jobbat målmedvetet för att förvandla lanthandeln till något mycket mer än bara en lanthandel.
Närproducerat har från börjat varit ett av ledorden, liksom viljan att testa nya idéer. Att anordna arrangemang och jippon av olika slag är något som blivit en allt viktigare del av deras koncept.
– Det är ett sätt för oss att visa att vi finns och ge lanthandeln positiva associationer. Grillkvällarna som vi kör från april till augusti har blivit lite av en happening i bygden och lockar hundratals besökare. När vi startade var vi bara några få från butiken som hjälptes åt, men nu har det blivit en folkfest och vi är uppemot 20 personer som jobbar varje grillkväll, berättar Eva Andersson.
Hela byn sluter upp i samband med de populära arrangemangen, berättar Eva Andersson vidare.
– Idrottsföreningen och byalaget hjälper till vid grillarna, fotogalleriet har utställningar, fyndbutiken har extraöppet och det sker glassförsäljning och annat kul, så man kan absolut säga att hela byn lever upp, säger Eva Andersson.
I år blev lanthandeln också ombud för DHL vilket innebär att byborna nu kan hämta och skicka paket. Verksamheten med färdiga matkassar har också utvecklats. Bland annat genom att ytterligare ett utlämningsställe har tillkommit, i centralorten Hörby.
Annars är nog den största publika förändringen av lanthandelns verksamhet att man arrangerar julbord. Arrangemanget som görs tillsammans med Nillas Catering har utvecklats till en stor succé. Förra året kom 400 personer – i en by som alltså inte har mer än ett par hundra invånare.
Flera nya samarbeten med lokala producenter har inletts under de senaste två åren, exempelvis med bageriet i Önneköp som förser butiken med bröd och bakverk två gånger i veckan. I byn har ett nyinflyttat lantbrukarpar blivit leverantör av ägg, honung och potatis, berättar Eva Andersson.
– Vi har hela tiden våra tentakler ute. Om vi hör om någon som startat en ny verksamhet så tar vi kontakt och kollar om vi inte kan hjälpas åt. Dels kan man spara arbete genom att jobba ihop, men framför allt blir det ju så mycket roligare att testa nytt och känna att verksamheten hela tiden utvecklas.
Text: Jakob Hydén
Foto: Lina och Evas lanthandel
Detta är den sjätte artikeln med goda serviceexempel. Övriga artiklar finner du på vår samlingssida med serviceexempel.
Publicerades