Tack vare bredbandet kunde Karl Hedin Emballage ta sig an större kunder och snabbare hantera kundernas önskemål. Foto: Lennart Bergwall
Läkemedelsutveckling i ett gammalt kostall i Hälsingland och en träindustri med effektiviserade arbetsrutiner i Närke. Den digitala tekniken erbjuder nya möjligheter för arbete och företagande på landsbygden.
När Ida Jacobs var mammaledig med sin yngsta dotter 2015 bestämde hon och maken Erik att flytta från Stockholm till Hälsingland – trots att jobbet som läkemedelsutvecklare fanns i Stockholm.
– Sommaren 2016 blev jag erbjuden nytt jobb på det amerikanska bolaget Inventive Health och de hade inga problem med att låta mig jobba hemifrån, då föll allt på plats, berättar 39-åriga Ida Jacobs.
Familjen tog över Idas morföräldrars gård utanför Bollnäs, och renoverade ett gammalt kostall. De inredde ett kontor med arbetsplats för både Ida och Erik, som driver ett företag som tillverkar programvara till atomkraftsmikroskop.
– Jag trivs fantastiskt bra med att arbeta på det här sättet, det är självständigt och stimulerande, men ingenting hade fungerat utan de digitala lösningarna. Framför allt handlar det om att jag i stort sett dagligen har telefon- eller videokonferenser med människor över hela världen, berättar Ida vars arbete handlar om att planera och ansöka om läkemedelstester på människor.
Ida Jacobs driver också ett mindre sidoprojekt – även det helt och hållet webb-baserat. I företaget Mormorrut broderar hon på ekologiska t-shirts som hon säljer på nätet.
– Från början var det bara en hobby, men så uppstod faktiskt lite efterfrågan och då drog jag igång webbshopen. Det är inget som jag försörjer mig på, men det är jättekul att kunna nå hela världen på det sättet.
Karl Hedin Emballage är ett annat exempel på en verksamhet som kramat det bästa ur den digitala tekniken. På koncernens fabrik i Torpa i Närke – en av koncernens sju – tillverkas specialbeställa emballage med ofta lite udda mått och konstruktion. Det dröjde dock till förra året innan de hade tillgång till bredband.
– Det var en nyckel för oss att få bredband. Idag kan vi mycket enklare och snabbare hantera kundernas önskemål, sköta allt ifrån order till fakturering, ha möten med ledningen eller kunder och skicka ritningar och skisser mellan de olika enheterna, säger Ingvar Skoglund, platschef på enheten i Torpa.
I och med att koncernen består av sju fabriker på sju orter så har digitaliseringen förändrat förutsättningarna radikalt. Idag kan de utnyttja kompetenser på olika enheterna på ett helt annat sätt än tidigare. Samtidigt har man skurit ned restiden rejält för många av de anställda.
– Jag tror att det finns en enorm utvecklingspotential i den digitala utvecklingen, även om vi just nu vilar lite i vår digitala status. I framtiden finns ett otal områden som kan bli aktuella, till exempel central maskinstyrning eller att hantera driftsstörningar. Där finns helt klart mycket att hämta, säger Ingvar Skoglund.
Text: Jakob Hydén
Publicerades