Charlotte Eklund-Jonsson på RISE menar att det behövs mer av samverkan mellan producenter och forskningen för att få fram fler innovativa produkter såsom Beat-konceptet. Foto: Food for progress och Livsmedelsacceleratorn
Beat-konceptet från Food for Progress är ett bra exempel på det som landsbygdskommittén gärna ser mer av framöver: samverkan mellan olika aktörer som leder till innovation och främjar landsbygdsutveckling.
Det handlar om bönor – ekologiskt odlade kidney- och åkerbönor – som mals ned och blandas i gratänger, soppor, bröd, köttfärs eller vad som nu finns till hands. I dagarna kommer de första varorna ut i handeln, då i form av färdiga Potato Cakes och Cornballs. Bakom innovationen står Food for Progress.
– All näringslära säger att vi måste äta mer bönor och vår grundtes är att det ska ske genom att vi bönberikar vår favoritmat. Just åkerbönan är bortglömd eftersom den smakar ganska eländigt och tidigare uteslutande har använts till djurfoder i Sverige. Men den har en stor fördel jämfört med andra bönor och det är att den är så lättodlad, förklarar Anna-Kajsa Lidell, medgrundare av Food for Progress.
En annan grundtanke med Beat var förstås att ta fram en produkt som kan erbjuda ett klimatsmart proteinintag. Den gröna profilen är viktig och alla bönor odlas därför ekologiskt.
Anna-Kajsa Lidell anser att det finns gott om möjligheter inom svenskt jordbruk, men att vi ännu inte har förmågan att ta till vara innovationskraften.
– Jag skulle säga att vår innovationskraft är extremt underutnyttjad. Det finns gott om aktörer som ser möjligheterna, men tyvärr inte lika många som vågar öppna upp sig för varandra och dela både risker, möjligheter och resurser. Vi kallar det co-creation – genuint samskapande – och ser det som vägen framåt.
Samarbetet med RISE, Research Institutes of Sweden (tidigare SP Food and Bioscience), har betytt mycket för framgången. Bland annat har forskningsinstitutet hjälpt till med kontakter till olika forskare och ansökningar till potentiella finansiärer.
Charlotte Eklund-Jonsson på RISE menar att just den typen av samverkan är vad som saknas för att ytterligare stärka innovationsklimatet inom svensk livsmedelsproduktion.
– Det har länge varit en ganska traditionell och i vissa avseenden inåtvänd bransch, men under de senaste åren har det skett en tydlig vändning. Det finns idag en annan insikt om vikten av samarbete kring större utmaningar, mellan företag men också med externa finansiärer, myndigheter och forskarvärlden.
– Food for progress är ett bra exempel på hur värdefullt det är att öppna upp och på det sättet hitta fruktbara samarbeten. Det är på det sättet som de har hittat rätt råvaror, rätt samarbetspartners och lyckats utveckla sin verksamhet, säger Charlotte Eklund-Jonsson.
Text: Jakob Hydén
Publicerades