- Jag tror att många i liknande situation på landsbygden kan lära sig av våra erfarenheter. Och vi är bara glada att få dela med oss, säger Gunnar Casserstedt, en av initiativtagarna bakom utvecklingsbolaget. Foto: Anne Helgesson
En digital lanthandel, ett nyinköpt skolhus och nu byggnation av hyreslägenheter – tvillingbyarna Stavsjö och Ålberga har haft en gynnsam utveckling under de senaste åren. En starkt bidragande orsak är det lokala utvecklingsbolaget Kiladalens Utveckling AB (svb).
Det var 2013 som några av byborna började fundera på vad man kunde göra åt utflyttningen och den försämrade servicen. Tillsammans bestämde man sig för att bilda ett lokalt utvecklingsbolag – Kiladalens Utveckling AB (svb). Det blev startskottet för en vitalisering av samhällena.
– Vi hade jobbat med lokal utveckling i olika former under några års tid, men vi var en ganska lös sammanslutning och saknade ekonomiska muskler. Vi hade snappat upp att man på Gotland hade bildat ett utvecklingsbolag och bestämde oss för att testa, berättar Larz Johansson, boende i Ålberga.
Intresset var stort och bolaget fick ihop 200 000 kronor från 84 aktieägare. Sedan dess har man bland annat startat en digital lanthandel och köpt loss den gamla skolan i Stavsjö som hade stått tom sedan 2007.
– Vi var många som tyckte att det var sorgligt att se förfallet. Och vi hade massor av idéer kring vad man skulle kunna göra där. Efter långa förhandlingar med kommunen gick köpet igenom, berättar Stavsjöbon Gunnar Casserstedt, en av initiativtagarna bakom bolaget.
Skolan renoverades av bolagets egen ”Fixargrupp” och sedan dess har där bland annat bedrivits en distriktssköterskemottagning, svenska för nyanlända och språkkafé.
Skolköpet har även möjliggjort ett annat efterfrågat projekt i Stavsjö. Med skolan följde drygt 13 000 kvadratmeter tomt och där bygger utvecklingsbolaget idag åtta lägenheter. Ytterligare 12 eller 14 ska byggas i etapp 2.
– Vår tanke är att erbjuda små och billiga hyreslägenheter, framför allt till äldre människor som vill lämna sitt hus men ändå bo kvar i byn. Det ger förhoppningsvis en flyttkedja i samhället som gör att vi också kan få lite inflyttning, förklarar Larz Johansson.
Foto: Larz Johansson
Arbetet i Kiladalen har prisats flerfaldigt, bland annat av Hela Sverige skall leva och i fjor tilldelades man konferensen ”250 möjligheters” hederspris. Lägenhetsprojektet – liksom de andra utvecklingsprojekten – har möjliggjorts genom bildandet av Kiladalens Utveckling, menar Gunnar Casserstedt.
– Bolaget har varit en förutsättning för detta. Det gav oss både kapital, engagemang och en juridisk enhet som var trovärdig gentemot kommunen, banken och andra företag. Jag tror att många i liknande situation på landsbygden kan lära sig av våra erfarenheter. Och vi är bara glada att få dela med oss.
Jacqueline Hellsten är verksamhetsledare i Leader Sörmlandskusten och även ordförande i arbetsgruppen Service i landsbygder.
-Utan leader hade det här aldrig hänt i Stavsjö, från bredband till förstudie av sköterskemottagning och bygge av hyresbostäder. Inte mindre än fem projekt är finansierade genom leader, 650 000 kronor totalt. Det kallar jag effektivt utnyttjade medel.
Text: Jakob Hydén
Detta är den åttonde artikeln med goda serviceexempel. Övriga artiklar finner du på vår samlingssida med serviceexempel.
Publicerades