Johanna Lindberg föreläser i Landet lär den 20 april. Foto: Emilia Bergmark-Jiménez / Luleå tekniska universitet
Hur kan digitaliseringen skapa nya möjligheter för serviceutveckling? Och varför fungerar inte digitala tjänster alltid där människor bor långt ifrån varandra? I webbinariet den 20 april berättar Johanna Lindberg, doktorand vid Luleå tekniska universitet, om de tester som nu genomförs i projektet Digiby.
Du får ett bekräftelsemail till din e-postadress efter att du har anmält dig.
Samhället blir mer och mer digitalt, en förändring som fått namnet digital transformation. Denna omställning utgår ofta från förutsättningar där många människor bor nära varandra, men den fungerar inte alltid på samma sätt i landsbygder.
I projektet Digiby testas digitala lösningar för att öka kunskapen och användningen av digitaliseringens möjligheter för serviceutveckling i byar i Norrbotten. Projektet använder befintlig teknik men tjänster och metoder anpassas efter förhållanden i byarna.
– Vi startade projektet eftersom vi såg att digitala tjänster inte alltid fungerar där få människor bor långt från varandra. I projektet utvecklar vi bland annat digitala mötesplatser, digitala butiker och samordning av transporter, säger Johanna Lindberg, doktorand inom informationssystem vid Luleå tekniska universitet.
Hon menar teorin från 90-talet om att digital infrastruktur skulle radera alla avstånd ännu inte blivit verklighet.
– Geografins första lag, som säger ”allting är relaterat till allt annat men näraliggande enheter är mer relaterade till varandra än till dem som ligger längre bort" gäller ännu, säger hon.
Läs mer om projektet i länken nedan:
Digibys hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Johanna Lindberg är doktorand inom informationssystem vid Luleå tekniska universitet. Hennes forskning bidrar med kunskap om digital teknik som hjälper människor att leva ett hållbart liv, med utgångspunkt i det lokala för global påverkan. Har mer än 20 års erfarenhet av att arbeta med regional och lokal utveckling, som tjänsteperson, företagare och ideellt.
Under de senaste 22 åren har hon arbetat för att uppnå de nationella politiska målen på flera politikområden, bland annat miljö, jämställdhet, digitalisering och kultur.
Webbinariet genomförs i verktyget Zoom. Du som deltagare kommer varken synas eller höras under webbinariet men du kommer att kunna ställa frågor till föreläsaren i en chatt. Frågorna läses sedan upp av programledaren.
Om du har möjlighet, ladda gärna ner Zoom-klienten till din dator eller mobiltelefon inför webbinariet. Detta för att få bästa möjliga webbinarieupplevelse. Om du inte kan eller vill ladda ner klienten går det också att delta via webbläsare, men med vissa begränsningar.
Landet lär är Landsbygdsnätverkets webbinarieserie. Ett webbinarium är ett seminarium som direktsänds på webben.
Du har möjlighet att ställa frågor och interagera med föreläsaren. Avsnitten spelas också in så att du kan titta på
dem i efterhand.
Anmäl dig till kommande och se tidigare avsnitt av Landet lär
Publicerades
Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping
036 – 15 50 00
Skicka e-post