Jörgen Johansson och Mats Holmquist föreläser i Landet lär den 12 april. Foto: Heléne Grynfarb, Magnus Karlsson.
I nästa programperiod finns ett ännu tydligare fokus på resultat och effekter inom Leader. Så hur kan LAG, leaderkontor och stödsökande arbeta för att öka de hållbara effekterna i projekten? I Landet lär-webbinariet den 12 april presenterar Mats Holmquist och Jörgen Johansson sina resultat från utvärderingen om hur Leader påverkar landsbygdsutveckling på lång sikt.
Här kan du anmäla dig till webbinariet (öppnas i en ny flik) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Anmälan är öppen till och med den 11 april.
Du får ett bekräftelsemail till din e-postadress efter att du har anmält dig. Länken till själva webbinariet skickas ut dagarna innan.
Utvärderingen, som Jordbruksverket har låtit göra, tittar på hur vi kan få till fler hållbara effekter av Leaderprojekt. Detta eftersom det i nästa programperiod finns ett tydligare fokus på redovisning av just resultat och effekter. Utvärderingen har bland annat tittat på vilka måluppfyllande effekter som lever kvar efter projektens slut, hur man kan bedöma dem och hur man kan göra för att öka hållbarheten.
Uppdraget är ett samarbete mellan Högskolan i Halmstad och Göteborgs universitet som våren 2022 kommer med den avslutande delrapporten. I webbinariet presenterar rapportförfattarna Mats Holmquist från Högskolan i Halmstad och Jörgen Johansson från Göteborgs universitet konkreta förslag på hur man kan lägga upp ett effekttänk i de projekt som beviljas.
– Det viktigaste är att tänka bortom den interna projektbubblan och sätta långsiktiga lokala utvecklingsmål som går att mäta, säger Mats Holmquist.
Mats Holmquist är filosofie doktor i arbetsvetenskap vid Högskolan i Halmstad. Han inriktar sig på lärande- och utvecklingsprocesser inom och mellan organisationer. Ett särskilt forskningsområde rör långsiktigt hållbart projektarbete. Holmquist har utvecklat kunskap om lärande och strategisk påverkan inom ESF och utvecklar nu kunskap om lärande och innovation i fem leaderområden.
Jörgen Johansson är docent i statsvetenskap på Förvaltningshögskolan vid Göteborgs universitet. Han bedriver forskning om förvaltningspolitik med fokus på regional- och kommunalpolitik. Johansson har varit ansvarig för flera forsknings- och utvärderingsprojekt knutna till organiseringen av både regional utvecklingspolitik och landsbygdspolitik.
Webbinariet genomförs i verktyget Zoom. Du som deltagare kommer varken synas eller höras under webbinariet men du kommer att kunna ställa frågor till föreläsaren i en chatt. Frågorna läses sedan upp av programledaren.
Om du har möjlighet, ladda gärna ner Zoom-klienten till din dator eller mobiltelefon inför webbinariet. Detta för att få bästa möjliga webbinarieupplevelse. Om du inte kan eller vill ladda ner klienten går det också att delta via webbläsare, men med vissa begränsningar.
Landet lär är Landsbygdsnätverkets webbinarieserie. Ett webbinarium är ett seminarium som direktsänds på webben.
Du har möjlighet att ställa frågor och interagera med föreläsaren. Avsnitten spelas också in så att du kan titta på
dem i efterhand.
Anmäl dig till kommande och se tidigare avsnitt av Landet lär
Publicerades