Landsbygdsnätverket
Kollage med två bilder. Till vänster: En manlig fiskare som hanterar en fisk på en skärbräda. Till höger en gryta med musslor.

Foto: Astrakan/Scandinav bildbyrå, Fanny Hansson/Scandinav bildbyrå.

Nu öppnar nya havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet

Den 1 december öppnade det nya havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet för ansökningar. Du som är yrkesfiskare, eller driver eller vill starta ett vattenbruksföretag, kan söka stöd för olika insatser som bidrar till ett hållbart yrkesfiske och vattenbruk.

Havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet består av 22 olika stöd och totalt finns det 2,15 miljarder kronor att söka fram till 2027. De flesta av stöden vänder sig till företag inom yrkesfiske och vattenbruk, men det finns också stöd som till exempel universitet, producentorganisationer, intresseorganisationer, kommuner och myndigheter kan söka.

– Programmet ger ökad möjlighet till svenskproducerad sjömat, som fiskad och odlad fisk, skaldjur och alger. Vi gör detta genom att utveckla konkurrenskraftiga och innovativa företag inom fiske, vattenbruk och beredning, säger Andreas Mattisson, biträdande avdelningschef på Jordbruksverket.

Webbinarium om nya havs-, fiskeri- och vattenbruks-programmet

I det senaste avsnittet av Landet lär presenterar Jordbruksverket de olika stöden i programmet. Se webbinariet i klippet till höger.

Publicerades