Landsbygdsnätverket
Två tallrikar med pizza bredvid varandra.

Ny kampanj lyfter svensk ost på pizzan - lanseras inför nyårsdagen

Hallå där gruppen för Svenska råvaror i privata restauranger!

Ni jobbar just nu med kampanjen #SvenskOstPåPizzan, med sikte på internationella pizzadagen den 1 januari. Kan ni berätta mer om vilka som står bakom och varför ni gör den här satsningen?

­– Vi är en arbetsgrupp som jobbar operativt med frågor kopplade till svenska råvaror i restaurangmaten. Landsbygdsnätverket koordinerar arbetet och vi som ingår i gruppen kommer från Hushållningssällskapet, länsstyrelserna och Jordbruksverket.

­– Det handlar om att lyfta betydelsen av svenska råvaror med koppling till svensk produktion och tryggad livsmedelsförsörjning, Nu tar vi hjälp av internationella pizzadagen för att få uppmärksamhet kring frågan om ostens ursprung - för att få fler att tänka på varifrån osten som läggs på pizzorna kommer och fråga efter svensk ost när de köper sin nyårsdagspizza.

Vad händer framåt?
­– Vi kommer ha ett uppropsmöte den 14 december – då samlar vi aktörer som vill haka på kampanjen, krögare som driver pizzerior och andra restauranger, ostproducenter, grossister, myndigheter och organisationer. Tillsammans kan vi lyfta betydelsen av svensk livsmedelsproduktion och svenska råvaror!

Vilket resultat förväntar ni er av kampanjen?
­– Att fler konsumenter blir intresserade av matens ursprung och frågar efter svenska råvaror när de går på restaurang. Finns det en efterfrågan så kommer restaurangerna i sin tur att köpa in fler svenska råvaror. I förlängningen ökar den svenska livsmedelsproduktionen och försörjningsförmågan stärks.

Vill du vara med i kampanjen?

Redan nu kan du läsa mer och ladda ner kampanjens filmer på webbsidan Svensk ost på pizzan.

Har du frågor?
Kontakta Anna Hedberg, samordnare på Landsbygdsnätverket, 036-15 89 49

Visst du att...
  • Vi äter en halv miljon pizzor varje dag i Sverige.
  • Det används 14 miljoner kg ost per år på landets pizzerior.
  • Det går åt 10 liter mjölk till 1 kg ost.
  • Den mesta osten som används på pizzan är importerad.
  • Om du ber om svensk ost på pizzan bidrar du till en stärkt livsmedelsförsörjning

Publicerades