Landsbygdsnätverket
Collage över fiske och vattenbruk.

Sveriges förslag för havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet 2021-2027

Den 17 februari beslutade regeringen om Sveriges förslag för havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet 2021-2027. Programförslaget, som omfattar 2,15 miljarder kronor, skickas nu till EU-kommissionen för godkännande.

Mer fokuserade stöd, en särskild satsning för att påskynda utvecklingen av vattenbruket och fokus på det småskaliga kustnära fisket, och miljön – det är några huvuddrag i förslaget till havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet.

Porträttbild på Veronica Andrén.

Veronica Andrén

– Det känns roligt att regeringen har fattat beslut om den kommande fonden och att den är redo att skickas till EU-kommissionen. Nu ser vi fram emot att fonden öppnar till hösten vilket kommer leda till att den blå sektorn kan utvecklas vidare till att bli mer hållbar och att vi finner mer svensk sjömat på tallriken, säger Veronica Andrén, samordnare på Landsbygdsnätverkets kansli.

Målsättningen är att det nya programmet ska stärka de blå näringarna i Sverige, bidra till renare sjö och hav samt öka utbudet av hållbart svenskproducerad sjömat till konsumenterna. Det innebär hållbarhet inom alla typer av fisken och vattenbruk, i hela kedjan i den diversifierade branschen.

– Fondens fokus på innovation och miljö känns högst relevant och det är så mycket spännande som bara kokar under ytan inom den blå sektorn som kommer kunna driva branschen framåt i rätt riktning, säger Veronica.

Landsbygdsnätverket står också redo i höst med nya projektansökningar om ett utökat nätverkande inom den blå sektorn.

Publicerades