Landsbygdsnätverket
Bildkollage från köket på förskolan Långevi, Bengtsfors.

Köket på förskolan Långevi, Bengtsfors kommun, är ett av alla kök runt om i landet där förberedelser inför Offentliga måltidens dag pågår för fullt! Bilder från: @farmorskoklangevi på Instagram.

Ta del av vad som händer på Offentliga måltidens dag

Den 21 oktober är det Offentliga måltidens dag. I år är mer än hälften av landets kommuner och regioner med och firar!

Måltidens dag har instiftats av Måltidsakademien och infaller alltid tredje torsdagen i oktober. För andra året i rad förstärker Landsbygdsnätverkets projekt MATtanken dagen, genom att också lyfta fram Offentliga måltidens dag, i samråd med Måltidsakademien. Både före och under Offentliga måltidens dag går fler aktiviteter av stapeln.

Mat lagad av lokala råvaror, färgglada salladsbufféer, efterrätter, rätter med vildsvinskött, höstfester och politiker på besök. Det är några exempel på sådant som matgästerna kommer att få ta del av i samband med firandet.

– Vi kommer få se många exempel på matglädje och social gemenskap och hur viktiga måltiderna är, som struktur i vardagen och som kitt mellan verksamheter, säger Eva Sundberg, projektledare för MATtanken. Hon ser Offentliga måltidens dag som ett sätt att lyfta fram offentliga måltidernas betydelse.

– Måltider som bidrar till struktur och trygghet bör prioriteras i en tid när vi tyvärr märker att otryggheten ökar, inte minst bland barn och unga. Att måltider kan minska ensamhet och förebygga undernäring bland äldre är också viktigt att lyfta fram, fortsätter hon.

Eva poängterar att offentliga måltider även är en strategisk fråga som kan göra skillnad i arbetet för att främja god folkhälsa, nå målen i Agenda 2030, stärka svensk matproduktion och öka beredskapen för kriser.

– Nationellt är det på gång med samhällsekonomiska beräkningar kring nyttan av offentliga måltider, men vi behöver egentligen inte vänta på resultaten för att inse den stora potential som finns här, avslutar Eva Sundberg.


Vill du veta mer vad som händer - runt om i landet?

  • Östra Göinge, Öckerö, Österåker, Övertorneå. Här kan du ta del av allt som är på gång. MATtanken tar emot anmälningar och uppdaterar webbplatsen löpande ända fram till och med torsdagen den 21 oktober.

  • Studio MATtanken, kl 9.00-9.45. Har du tid över på morgonkvisten och är nyfiken på Offentliga måltidens dag? I detta studiosamtal tar vi tempen på aktiviteterna inför firandet. Politiker på besök, tema närproducerat, vilt och vildsvin, nya recept, samverkan seniorer och barn, musik, mässor och kaffekalas, provsmakningar i skolrestaurangen, fina dukningar. Vi ringer upp några olika verksamheter för att stämma av läget. Vi spanar också in vad som dyker upp i flödet på #måltid21 i sociala medier.

  • Lunchsamtal, kl. 12-13. Måltidsakademien, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, arrangerar ett lunchsamtal. Temat är: Måltiden en självklar del i skolan, äldreomsorgen och vården. Hur får vi samarbete över gränserna? Dessutom kommer vi att samtala om gemenskapen vid måltiden. Carl Jan Granqvist kommer att leda samtalet. Medverkar gör Eva Sundberg, MATtanken, och Robbin Höglund, köksmästare på äldreboendet, Jakobsbergsgården i Sala; Maria Hård av Segerstad, Handelsbanken och Stefan Eriksson, Årets Kock 2005.

  • Mat- och klimatseminarium, Region Jönköpings län. I programmet kl. 14.15: Den röda tråden – från politiska beslut till tallriken – exempel från Jönköpings län och diskussion tillsammans med Eva Sundberg, Projektledare för MATtanken och sakkunnig kring mat och måltider på Jordbruksverket.

#måltid21 i sociala medier

I sociala medier hoppas vi att alla som gör inlägg inför, under och i uppföljningen av firandet använder taggen #måltid21. Då kan fler ta del av allt spännande som händer runtom i landet på årets Offentliga måltidens dag!

@mattanken livesänder på Facebook och uppdaterar Stories på Instagram

Under torsdagen den 21 oktober kommer MATtanken-teamet att prova att livesända på @mattanken på Facebook, från några orter i vårt eget närområde några gånger under dagen. Kanske lyckas teamet även att fylla på, på olika sätt, i Stories på Instagram.

Publicerades