Landsbygdsnätverket

Leader

Programperioden 2014-2020 går mot sitt slut. I landets alla leaderområden pågår ett febrilt arbete med att få klart projekt för beslut, stötta projekt som pågår och utvärdera perioden som har varit. Eftersom 2021-2022 är förlängningsår kommer alla leaderområden med finansiering från landsbygdsfonden få en ny budget för denna period.


Samtidigt börjar även förberedelser inför programperioden 2023-2027 och med det uppstår en rad frågor, bland annat: Inom vilka geografiska områden ska vi samarbeta? Hur bygger vi upp ett starkt och aktivt partnerskap? Hur får vi till en bred förankring inför strategiskrivandet? Hur kan unga och nyanlända bli en självklar del i arbetet med lokalt ledd utveckling?

Vi kommer här löpande dela med oss av erfarenheter och förmedla tips från er som arbetar med frågorna. Håll utkik!

Film: Leaderprojekt ger effekter


Fem leaderområden har tillsammans med Högskolan Halmstad i samarbetsprojektet Lärande och innovation tagit fram en modell för hur projekt ska leda till långsiktiga effekter. De har nu sammanfattat slutsatserna i en film. Filmen kan vara bra att att använda i utbildning av LAG, kontor och projektansvariga.

Klicka på bilden till höger för att spela filmen.

Områden som har gått samman

Rune Skogsberg, före detta ordförande, och Lovisa Johansson Hollsten, verksamhetsledare i Leader Nordvästra Skaraborg.

Leader Nordvästra Skaraborg

Mer stabil organisation – men svårt att engagera ytterkanterna


Att gå samman från två till ett var inte helt självklart för de två Leaderområdena Västra Skaraborg och Norra Skaraborg. Idag ser man flera fördelar med sammanslagningen, men samtidigt innebär den stora ytan flera utmaningar.

LÄS HELA ARTIKELN

Leif Engström, tidigare ordförande och numera LAG-ledamot i Leader Spira Mare 2020.

Leader Spira Mare 2020

Sammanslagning löste många problem för Spira Mare

 

När Leader Spira Fyrkanten och Leader Mare Boreale blev Spira Mare inför programperioden 2014-2020 föll många pusselbitar på plats. Men samtidigt finns en utmaning i att nå ut till alla delar av området.

LÄS HELA ARTIKELN

Emma Stigson, representant för Ungdomscoacherna Leader LLU i arbetsgruppen Ung inkludering.

Ungagruppen tipsar:
Så kan ni inkludera unga


Bryt ner mentala hinder, våga fråga och utgå från att unga är intresserade av att påverka. Det är några av tipsen som Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för Ung inkludering lyfter inför arbetet med att ta fram lokala utvecklingsstrategier för 2021-2027. Många leaderområden har lång erfarenhet av att engagera unga men flera uttrycker samtidigt att gruppen är svår att nå.

LÄS hela artikeln

Jordbruksverkets information om Leader 2023-2027


Inför kommande programperiod har Jordbruksverket bland annat tagit fram information om tidplanen, urvalsprocessen, en handbok och mall för utvecklingsstrategier samt utbildningsfilmer.

LÄS MER PÅ JORDBRUKSVERKETS WEBB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Att bygga partnerskap

 

Roland Haapalahti, ordförande i Tornedalen 2020.

Tornedalen 2020
"Vi fick en bra acceptans från början"


Leaderområdet Tornedalen 2020 omfattar fyra kommuner på en yta av
24 000 kvadratkilometer. Att då ta fram en lokal utvecklingsstrategi med ett brett och aktivt partnerskap skulle därför kunna vara en utmaning. Men området lyckades få till en både bred och aktiv delaktighet i sin mobilisering inför 2014-2021.

LÄS HELA ARTIKELN

Lena Danielsson, verksamhetsledare på Sydostleader.

Sydostleader

”De fick känslan av att det egna arbetet är viktigt”

 

När Sydostleader bildades inför den nuvarande programperioden var det viktigt att få ett lika stort engagemang från de två sammanslagna områdena. Genom att säkerställa ett underifrånperspektiv, involvera drivna personer och ha en öppen dialog fick man till en bra delaktighet i strategiarbetet.

LÄS HELA ARTIKELN

Christina Lindfors, verksamhetsledare för Dalälvarnas utvecklingsområde

Dalälvarnas utvecklingsområde
”Handlar om att vara nyfiken på personer du möter”


Inför nuvarande programperiod hade Dalälvarnas utvecklingsområde en ambitiös plan med workshops i var och en av områdets tio kommuner. Och det är något man inte ångrar idag. Resultatet blev ett underifrånperspektiv genomsyrar hela strategin och där allmänhetens behov har fått visa vägen.

LÄS HELA ARTIKELN

Tips: Podden Landet om Leaders mervärden och effekter


Lyssna på när Mats Holmquist - Högskolan i Halmstad, Krister Olsson - Leader Bohuskust och Gränsbygd samt Mia Ekengren - Studieförbundet Vuxenskolan samtalar om hur man skiljer på resultat och effekter, hur man vet om ett projekt kommer att leva vidare efter att projekttiden är slut och hur länge det är rimligt att mäta effekter av ett projekt.