Intresset för Reko-ringar går som en våg över hela landet. En kvarts miljon människor är med i grupperna och i Sjuhärad har den första svenska utvärderingen gjorts. Landet pratar med projektledaren bakom rapporten och träffar två producenter som berättar om hur det fungerar dem.
Hela 440 miljoner avsattes i Landsbygdsprogrammet till ett nytt innovationsstöd inom EU-satsningen EIP-Agri. Idag är det närmare 60 projekt som pågår eller har avslutas. Svenska innovationer som kommer göra skillnad inom jordbruk, trädgårds- och rennäringen. Och fler är på gång.
Fiskförädling ger branschen bättre lönsamhet, skapar sysselsättning på landsbygden och bidrar till ett mer hållbart utnyttjande av hav och sjöar. Genom att sprida sin kunskap om mathantverk går resurscentrumet Eldrimner i spetsen för denna utveckling.
Elin Bengtsson och Amanda Eliasson på Munkagårdsgymnasiet i Halland knep årets Ung-Ullbagge för visat entreprenörskap i sitt projekt Nötdjurens UF. Det var åttonde gången som Naturbruksskolornas förening delade ut en Ung-Ullbagge som från och med nu och ett år framåt står i Munkagårdsgymnasiets prisskåp.
REKO-ringar har blivit ett populärt komplement till den befintliga handeln på flera platser i landet. Men vad har ringarna betytt för producenter och konsumenter? Och har de någon effekt på landsbygden i sin helhet? I det här webbinariet presenterar Mia Magnusson, projektledare för Hållbar Landsbygd Sjuhärad, Sveriges första utvärdering av REKO-ringar.
Många nysvenskar är intresserade att öppna egen livsmedelsbutik, ta över en restaurang, öppna kafé eller starta någon annan form av livsmedelsverksamhet. Men först måste man känna till vilka regler, lagar och förordningar som gäller.
För ungefär ett år sedan kom landsbygdspropositionen, som baserades på landsbygdskommitténs förslag. Sen dess har det varit val och vi har en ny landsbygdsminister på plats, Jennie Nilsson. Hur jobbar hon vidare på propositionens förslag och vad svarar hon på lyssnarnas frågor? Det får vi veta i detta avsnitt av podden Landet.
Med syftet att inspireras till att komma igång med egna verksamheter inom livsmedelsbranschen, åkte en busslast kvinnor från SDF Västra Hisingen, Innovation and Business Center på studiebesök till kravgodkända Naturgården. Här fick man lära om företagande på landsbygden, svenska råvaror och förädlingen av dessa, om matens ursprung och om hur honung blir till.
Prioritera forskning, innovation och kompetensutveckling. Det är huvudbudskapet i den nya plan som handlar om hur vi ska nå målen i livsmedelsstrategin. Jordbruksverket och Tillväxtverket har satt ihop handlingsplanen och idag släpps den sista delrapporten. Podden Landet har träffat människorna bakom rapporten.
I november kommer Landsbygdsnätverket dela ut fem eftertraktade och hedersfyllda Ullbaggar till drivna landsbygdsentreprenörer. Men redan nästa vecka kommer en Ung-Ullbagge delas ut till naturbrukselever som visat särskilt prov på företagsamhet och entreprenöriella arbetssätt.