Landsbygdsnätverket
Agust Örn Helgason, snickare och konstnär från Uddebo, Jennie Hilli Sjöqvist, dansare och Skribent från Mariestad och Nadja Raunegger, konstnär och musiker från Mark

Nadja Raunegger, Jennie Hilli Sjöqvist och Agust Örn Helgason pratar om hur det är att verka och bo som unga konstnärer i våra landsbygder. Foto: Privata

#106 En kreativ värld - om unga konstnärer i landsbygderna

70 procent av våra konstnärer bor i landets storstadsregioner, så hur är det att verka som konstnär i någon av våra landsbygder? I detta avsnitt träffar vi tre unga inspirerade konstnärer som verkar i utanför storstan. Vilka fördelar finns och vilka svårigheter kan de träffa på? Och vad betyder de digitala möjligheterna för att finna en ny publik?

Medverkande:
Agust Örn Helgason, snickare och konstnär, Uddebo
Jennie Hilli Sjöqvist, dansare och Skribent, Mariestad
Nadja Raunegger, konstnär och musiker, Mark

Jag valde Uddebo på grund av att det finns mycket konstnärliga aktiviteter i området. Det finns också en hunger från publiken att se mer. Jag letade i två år efter rätt plats och äntligen hittade jag hit för ett år sedan. Det känns jättekul.
- Agust Örn Helgason

De digitala möjligheterna jämnar ut, men man får inte tänka att det räcker. Det är jätteviktigt att fortsätta satsa och lägga pengar på kultur på landsbygden och inte låta det centraliseras ännu mer bara för att det kan jämnas ut med digitalisering.
- Jennie Hilli Sjöqvist

För mig spelar det inte så stor roll var jag är någonstans. Jag kommer alltid att uttrycka mig. Det är snarare jag som formar platsen efter mig själv. Går platsen att forma kommer jag göra det, annars kommer jag att flytta på mig.
- Nadja Raunegger

Publicerades