Landsbygdsnätverket
Michael Kleemann och Dieter Muller

Michael Kleemann och Dieter Müller pratar om hur lokalsamhället kan skapa positiva samarbeten kring den växande näringen naturturism. Foto: Privat samt UMUs pressarkiv

Ett med naturturismen - om hur du kan bli del av utvecklingen #55

I podden Landet har vi pratat om naturturismens framgång tidigare. Nu fördjupar sig podden i vad den växande naturturismen kan göra för den lokala ekonomin. Hur kan markägare, stugägare, lantbrukare, matbutiken eller andra landsbygdsföretagare bli en del av naturturismens utveckling? Vad kan lokalbefolkningen göra och vad har de att vinna? Hör avsnittet där forskaren Dieter Muller och naturturismföretagaren Michael Kleemann dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

Fisketurism

Nya affärsmöjligheter via naturturismen bidrar till att öka både enskilda företags och olika landsbygders konkurrenskraft. Men den kan också bidra till en bredd som driver upp intresset för landsbygden hos nya grupper. Genom att använda resurser som idag är outnyttjade kan detta bli verklighet.

- Naturturism är inte något som bara angår dem som har direkt effekt av det. Utan även dem som har indirekt positivt effekt av det, säger Dieter Müller, professor vid institutionen för geografisk och ekonomisk historia på Umeå universitet.

Ett gott exempel

Utredningar och strategier lyfter möjligheter med branschens utveckling, men ord i sig skapar inte utveckling. Fishing in Sweden representerar ett nätverk av småföretagare som tillsammans brinner för landsbygdens utveckling. Med Michael Kleemanns och Henrik Olssons expertis inom hållbart fiske, har skapat sig en given plats inom fisketurism. Deras kombination av hållbarhetstänk och högkvalitativa boenden har skapat företagets framgång. Något som gett dem uppmärksammhet i internationell press och lockat besökare från hela världen.

- Jag och kollegan driver företaget som tar hand om markandsföring och alla de krångliga bitarna. Sen är vi flera företag som samarbetar för att leverera till gästerna så att de har det bra här, säger Michael Kleemann från Fishing in Sweden.

- Mitt tips är att koncentrera sig på det man är bra på och samarbeta med folk som täcker de andra delarna. 

Medverkande i podden Landet:
Dieter Müller, professor vid institutionen för geografisk och ekonomisk historia, Umeå universitet
Michael Kleemann, delägare Fishing in Sweden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan lyssna på podcasten här nedan eller ladda ner appar som Pocket Casts Länk till annan webbplats., Acast Länk till annan webbplats., Stitcher Länk till annan webbplats., CastBox Länk till annan webbplats. eller iTunes Podcaster Länk till annan webbplats.. Sök på: Landet Podcast. Samtliga avsnitt samlas även på vår sida för Landet Länk till annan webbplats.. På sociala medier hittar du vår podd via #PoddenLandet.

Publicerades