Landsbygdsnätverket
Foto Ida Lindhagen

Mats Jonsson, Lena Nerhagen och Daniel Melin pratar om fisketurismens och sportfiskets möjligheter att växa och utvecklas i veckans avsnitt av podden Landet. Foto Ida Lindhagen

Fisketurism & sportfiske kan skapa tillväxt och jobb - vad står i vägen? # 54

Förutsättningarna finns, minst sagt. Hundratusen inlandsjöar, tiotusentals mil vattendrag och många långa kuststräckor. Vatten med attraktiva fiskarter och miljöer som lockar fiskare från när och fjärran. Här skulle fisketurismen och sportfisket kunna stå för ett stort samhällsekonomiskt värde, skapa jobb och tillväxt – men vad står i vägen?

Ja, det visar sig att det är flera bitar som måste på plats innan fisketurismen och sportfisket kan växa väsentligt. Kunskap är en av dem.

- Det om att sprida kunskap om de nyttor och de värden som naturbaserad turism kan generera lokalt.

Det säger Lena Nerhagen vid Statens väg- och transportforskningsinstitut som tillsammans med Mats Jonsson arbetat fram Jordbruksverkets nya rapport om fisketurism; Sportfiske och fisketurism för landsbygdens utveckling Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Foto Albert Hillert

Foto Albert Hillert

Öka medvetenheten

- Vår förhoppning är att rapporten ska bidra till att öka medvetandet om det ekonomiska värdet av våra vatten- och fiskeresurser, säger Daniel Melin.

Förvaltningen av vattenresurserna är en annan hörnsten som står i vägen för utvecklingen av fisketurism och sportfiske.

Det finns också andra intressekonflikter som mellan husbehovsfiske och fisketurism eller som mellan fisketurism och vattenkraft.

Fiske Mickan Thor

Foto Mickan Thor

- Det finns de som bara äger vatten och mark och inte bor på platsen och som kanske inte alla gånger bryr sig om byns välstånd, säger Mats Jonsson.

Hur kan fisketurism och sportfiske växa och bli ett större samhällsekonomiskt värde och gynna utvecklingen av Sveriges landsbygder? Lyssna på Landet så får du veta!

 

 

Medverkande i Landsbygdsnätverket podd Landet:
Daniel Melin, fritidsfiskesamordnare Jordbruksverket
Lena Nerhagen, Statens väg- och transportforskningsinstitut
Mats Jonsson, konsult
Journalist: Ida Lindhagen

Ni kan lyssna på podcasten här nedan eller ladda ner appar som Pocket Casts Länk till annan webbplats., Acast Länk till annan webbplats., Stitcher Länk till annan webbplats., CastBox Länk till annan webbplats. eller iTunes Podcaster Länk till annan webbplats.. Sök på: Landet Podcast. Samtliga avsnitt samlas även på vår sida för Landet Länk till annan webbplats.. På sociala medier hittar ni vår podd via #PoddenLandet.

Publicerades