Landsbygdsnätverket
Kollagebild. I bakgrunden syns en kvinna i en skog som kastar upp höstlöv. Uppe i vänstra hörnet syns Landet lärs-logga och till höger ligger en porträttbild på föreläsaren Linus Wellander.

Linus Wellander, MUCF, föreläser i Landet lär den 1 december. Foto: Scandinav bildbyrå.

Landet lär #43 Bjud in! Om att stärka ungdomsperspektivet

Lunchwebbinarium den 1 december klockan 12-12.45

Hur kan vi ta vara på de ungas perspektiv som en resurs? Och hur leder det till bättre beslut och klokare investeringar? I webbinariet den 1 december presenterar Linus Wellander MUCF:s nya modell för rättighetsbaserat ungdomsperspektiv.

Anmäl dig!

Här kan du anmäla dig till webbinariet (öppnas i en ny flik) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du får ett bekräftelsemail till din e-postadress efter att du har anmält dig.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har tagit fram en modell för ett rättighetsbaserat ungdomsperspektiv. Modellen visar hur man får in de ungas perspektiv, hur man gör det attraktivt för unga att gå med och hur man kan övergå i ungdomsdriven delaktighet. Modellen kopplar an till barnkonventionen och visar på hur man tar tillvara på ungas mänskliga rättigheter. Första steget, menar Linus Wellander, utvecklingsledare på MUCF, är att börja förstå ungdomsperspektivet och fundera på hur man använder sig av detta i verksamheten.

- Många unga vill engagera sig i samhällsfrågor, men tror inte att de kan påverka. Organisationer måste ställa sig frågan hur de kan få till en bättre delaktighet med unga och på så sätt möjliggöra för att fatta kloka, hållbara beslut, säger han.

MUCF beskriver de sex komponenter som är avgörande för att lyckas att ge unga delaktighet och få sina rättigheter i ett projekt. Komponenterna är syn på unga, styrning och organisation, kunskap om unga, ungdomskompetens, myndighetsdriven delaktighet och ungdomsdriven delaktighet.

I webbinariet förklarar Linus Wellander också hur barnkonventionen och ungdomsperspektivet hänger ihop.

Om föreläsaren

Linus Wellander är utvecklingsledare på MUCF och uppvuxen i Edsbyn. Han har ett stort engagemang och lång erfarenhet av att stärka ungas delaktighet i offentlig verksamhet. Han har tidigare exempelvis varit demokratistrateg i Sandvikens kommun och projektledare i Region Dalarna för bland annat Ung kraft.

Teknisk information

Webbinariet genomförs i verktyget Zoom. Du som deltagare kommer varken synas eller höras under webbinariet men du kommer att kunna ställa frågor till föreläsaren i en chatt. Frågorna läses sedan upp av programledaren.

Om du har möjlighet, ladda gärna ner Zoom-klienten till din dator inför webbinariet. Detta för att få bästa möjliga webbinarieupplevelse. Om du inte kan eller vill ladda ner klienten går det också att delta via webbläsare, men med vissa begränsningar.

Om Landet lär

Landet lär är Landsbygdsnätverkets webbinarieserie. Ett webbinarium är ett seminarium som direktsänds på webben.
Du har möjlighet att ställa frågor och interagera med föreläsaren. Avsnitten spelas också in så att du kan titta på
dem i efterhand.

Anmäl dig till kommande och se tidigare avsnitt av Landet lär

Publicerades