Landsbygdsnätverket
Kollagebild. Bakgrundsbilden är en flicka som springer på en grusväg vid ett rapsfält. Till höger syns en porträttbild på Gunnar Lindberg och till vänster finns Landet lärs logotyp.

Gunnar Lindberg, Tillväxtverket, föreläser i Landet lär den 21 september. Foto: Apelöga/Scandinavian bildbyrå

Landet lär #54 Om kunskap och politik för välmående landsbygder

Lunchwebbinarium den 21 september klockan 12-12.45

Hur påverkas de svenska landsbygderna av globalisering, digitalisering, klimatförändringar och demografiska förändringar? Och hur kan vi dra nytta av de nya möjligheter som ges? I webbinariet den 21 september presenterar Gunnar Lindberg från Tillväxtverket en OECD-rapport om välmående landsbygder.

Anmäl dig!

Här kan du anmäla dig till webbinariet (öppnas i en ny flik) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du får ett bekräftelsemail till din e-postadress efter att du har anmält dig. Länken till själva webbinariet skickas ut dagarna innan.

I rapporten, som heter Rural Well-being : Geography of Opportunities, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. reflekterar OECD kring flera viktiga förändringar som har skett de senaste åren och hur de påverkar landsbygderna. Det handlar bland annat om globalisering, digitalisering, klimatförändringar och demografiska förändringar, men även effekterna av Covid-19-pandemin. Rapporten ger också förslag på hur man kan mildra utmaningarna, dra nytta av möjligheterna och utveckla motståndskraft mot nya kriser.

– OECD arbetar väldigt målmedvetet med landsbygdsutveckling just nu och rapporten kan ses som ett utvecklande av de ramverk för landsbygdsutveckling, analyser och landsbygdspolitik som OECD sedan tidigare lagt fram. Man kan säga att det fokus som alltid varit på regional utveckling nu tydligare sätter människan, miljön och klimatet i centrum - både utifrån utmaningar och möjligheter, säger Gunnar Lindberg.

Med platsen i åtanke

Rapporten ger också flera rekommendationer till medlemsländerna. Bland annat betonar den vikten av att utforma landsbygdspolitiken med specifika platser i åtanke, med hänsyn till platsens tillgångar, arbetskraftens rörlighet och kopplingen till städer. Rapporten sätter alltså människans välmående i centrum och betonar vikten av att ha ett helhetsperspektiv på landsbygdsutveckling.

Gunnar Lindberg berättar att OECD parallellt med rapporten har tagit fram ”11 principer för landsbygdspolitik”.

– Detta pekar, på ett tydligare sätt än tidigare, ut vad som driver på en platsbaserad och kraftfull landsbygdspolitik. Sverige är ett av pilotländerna för att utvärdera vår politik utifrån de principerna.

Om föreläsaren

Gunnar Lindberg har en bakgrund som forskare inom regional utveckling och landsbygdspolitik och arbetar idag som utvärderare på Tillväxtverket. Han är en av de svenska delegaterna i arbetsgruppen för landsbygdsutveckling inom OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) som har beslutat om rapporten.

Teknisk information

Webbinariet genomförs i verktyget Zoom. Du som deltagare kommer varken synas eller höras under webbinariet men du kommer att kunna ställa frågor till föreläsaren i en chatt. Frågorna läses sedan upp av programledaren.

Om du har möjlighet, ladda gärna ner Zoom-klienten till din dator eller mobiltelefon inför webbinariet. Detta för att få bästa möjliga webbinarieupplevelse. Om du inte kan eller vill ladda ner klienten går det också att delta via webbläsare, men med vissa begränsningar.

Om Landet lär

Landet lär är Landsbygdsnätverkets webbinarieserie. Ett webbinarium är ett seminarium som direktsänds på webben.
Du har möjlighet att ställa frågor och interagera med föreläsaren. Avsnitten spelas också in så att du kan titta på
dem i efterhand.

Anmäl dig till kommande och se tidigare avsnitt av Landet lär

Publicerades