Landsbygdsnätverket
Ullbaggebild

Landsbygdens hjältar – om Ullbaggar och gala i podden Landet #43

Nu är det dags för Landsbygdsgalan som Landsbygdsnätverket arrangerar för att hylla landsbygdens hjältar genom att dela ut det hedrande Ullbaggepriset till projekt och företag som har bidragit lite extra till att utveckla landsbygden på ett positivt sätt. Genom Landsbygdsgalan och Ullbaggepriset synliggörs många goda exempel på lyckad landsbygdsutveckling. Med vad betyder det i längden för bygden och projekten att ha vunnit Ullbaggepriset?

I det här avsnittet pratar vi med tidigare vinnare som berättar vad det har betytt för dem och hur uppmärksammandet av projekten har spridit sig till andra landsbygder och länder. Vi pratar även med Landsbygdsnätverkets Nils Lagerroth som är ansvarig för galan och frågar honom varför man satsar på att arrangera en Landsbygdsgala.

- Vi vill gärna hedra de människor som gör de här insatserna. De är ju verkligen landsbygdens hjältar och genom landsbygdsgalan hoppas vi få hylla dem på ett jättefint sätt. Vi får också fram bra exempel som vi kan använda i vårt informationsarbete och inspirera andra, säger Nils Lagerroth.

Sprida goda exempel

Landsbygdsnätverket, som har till uppgift att aktivt arbeta med att sprida goda exempel, är den mest lämpliga aktören att arrangera Landsbygdsgalan, menar Lagerroth.

- Vi har många av landsbygdens organisationer och myndigheter som medlemmar I landsbygdsnätverket vilket ger en bra spridning över landet.

Tidigare vinnare av Ullbaggepriset berättar om vad priset har betytt för dem. Christina Edler berättar att uppmärksamheten kring Ullbaggen skapat nytt liv och ny framtidstro i hela bygden.

- Vi har fått en inflyttning av unga familjer till byn. Det betyder kreativitet, nya idéer och livskraft. Det tycker vi är jätteroligt. Jag vill inte säga att det inte fanns innan, men engagemanget kom igång väldigt mycket tack vare leaderprojektet och Ullbaggen. 

Nils Lagerroth

Nils Lagerroth Foto: Tommy Nilsson

Inspirerat andra länder

Maja Söderbergs och byn Tolgs samåkningsprojekt har spridit sig såväl inom som utanför landets gränser.

-Vi har spridit modellen till ungefär femton platser i Sverige och till fem platser i Nederländerna. Jag tror det betydde mycket att vi fick Ullbaggepriset, det visade att det här är på riktigt.

Per-Göran Sigfridsson menar att Ullbaggen gav en extra kick i projektet och känns som en symbol för att man är på rätt väg.

- Leaderprojektet omfattade ungefär 1,3 miljoner. Resultatet blev att vi har investerat 80 miljoner i en biogasanläggning som genererar arbetsplatser och en omsättning på 20 miljoner om året ungefär. Så det är en ganska bra utväxling på den miljonen skulle jag vilja säga.

En lysande bekräftelse

Ingrid Whitelock, som mottog Ullbaggen för projektet Grön omsorg, anser att priset var lysande bekräftelse på att man hade lyckats.

- Det var viktigt för projektet, det var viktigt för projektägaren och minst sagt smickrande för en själv som projektledare.

Det bästa av allt är att projektet lever vidare.

- Det fortsätter växa med nya företag. Det är en liten, men växande näring.

Medverkande i Landsbygdsnätverkets podd Landet:
Nils Lagerroth, ansvarig Landsbygdsgalan
Christina Edler, tidigare Ullbaggevinnare
Ingrid Whitelock, tidigare Ullbaggevinnare
Maja Söderberg, tidigare Ullbaggevinnare
Per-Göran Sigfridsson, tidigare Ullbaggevinnare

Ni kan lyssna på podcasten här nedan eller ladda ner appar som Pocket Casts Länk till annan webbplats., Acast Länk till annan webbplats. eller iTunes Podcaster Länk till annan webbplats.. Sök på: Landet Podcast
Samtliga avsnitt samlas även på vår sida för Landet Länk till annan webbplats..
På sociala medier hittar ni oss via #PoddenLandet

Publicerades