Landsbygdsnätverket
Leif Öster och Daniel Melin

Leif Öster, styrelseledamot i Ekoturismföreningen och Daniel Melin, fiskerienheten Jordbruksverket pratar naturturism i dagens avsnitt av podden Landet. Foto: Ida Lindhagen

Naturturism – Sveriges nya basnäring? - podden Landet #21

Sedan 2010 har turismnäringen i Sverige vuxit med 25 miljoner kronor varje dag. Den har skapat 358 nya jobb varje månad. Internationellt sett är naturturismen den gren som växer snabbast. Så är turismen Sveriges nya basnäring? Och vad betyder det här för den svenska landsbygden? Hör Leif Öster, styrelseledamot i Ekoturismföreningen och Daniel Melin, fiskerienheten Jordbruksverket berätta mer om ett fenomen som bara växer.

– De utländska turisterna som kommer till Sverige lämnar faktiskt efter sig lika mycket pengar idag som hela den samlade skogsexporten. Ungefär 100 miljarder kronor. Plus att de betalar moms till stadskassan vilket inte skogsexporten gör, säger Leif Öster.

– Den här näringen ger oftare än andra jobb till kvinnor, unga och utrikes födda. Så det är en väldigt bra näring ur sysselsättningssynpunkt, förklarar Leif Öster.

– Det handlar om att titta på naturturismen som en riktig näring. Gå in och analysera vilket samhällsekonomiskt värde, vilken samhällsnytta den har, säger Daniel Melin.

Medverkande i Landsbygdsnätverkets podd Landet:
Leif Öster, styrelseledamot i Ekoturismföreningen
Daniel Melin, fiskerienheten på Jordbruksverket

Journalist: Ida Lindhagen

Statistiken är hämtad från Svensk Turism AB. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan lyssna på podcasten här nedan eller ladda ner appen Pocket Casts Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller lyssna via iTunes Podcaster Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Sök på: Landet Podcast
Alla avsnitt finns också samlade på vår sida för Landet.

I sociala medier hittar ni oss under #PoddenLandet

Publicerades