Thomas S. Nilsson är en av deltagarna i Jordbruksverkets nyinrättade förenklingsgrupp.
Sedan i våras finns det en nyinrättad förenklingsgrupp som ger input till Jordbruksverket. Gruppen bistår med synpunkter kring hur det kan bli enklare för stödmottagaren – att både söka och genomföra insatser, med stöd från den gemensamma jordbruks- och landsbygdspolitiken. I förenklingsgruppen ingår bland andra Ekologiska Lantbrukarna, Lantbrukarnas Riksförbund, Branschråd för Lantbrukets Rådgivningsföretag, Hela Sverige ska leva och Lokal Utveckling Sverige.
Det var vid ett sakråd om kommande jordbruks- och landsbygdspolitik hos regeringskansliet som det framkom att deltagare önskar mer dialog om förenklingar.
En av dem som väckte frågan var Thomas S. Nilsson, projektledare för Byanätsforum hos Hela Sverige ska leva.
– Jag jobbar med föreningar som ofta har sökt bredbandsstödet inom landsbygdsprogrammet och därigenom har jag hört om det krångel många upplever, i ansökningsprocessen och i redovisningen av resultaten. Min förhoppning är att Jordbruksverket nu verkligen talar med de faktiska stödmottagarna, genom förenklingsgruppen. Strävan bör vara att allmänheten ska kunna söka stöd ur landsbygdsprogrammet utan att behöva anlita externa konsulter eller inneha några specialkunskaper, säger Thomas S. Nilsson.
Gruppens uppgift är att bistå Jordbruksverket genom att analysera förenklingsförslag som Jordbruksverket tar fram. Det handlar både om utformningen och genomförandet av olika former av stöd inom den svenska tillämpningen av EUs gemensamma jordbruks- och landsbygdspolitik.
Niclas Purfürst, chef stödsamordningssektionen, Jordbruksverket leder gruppens arbete och lyfter värdet av gruppen.
– Genom förenklingsgruppen kommer vi att kunna få en bra genomlysning så att idéer om förenklingar – också i praktiken ger förenklingar i vardagen för våra kunder. Ensam är inte stark. Det är tillsammans som vi arbetar fram förändringar som verkligen innebär förenklingar, i alla led, säger Niclas Purfürst.
Förenklingsgruppen kommer att ha diskussionsmöten men det finns också möjligheter att ge skriftlig input. Gruppen har inga stående möten utan sammankallas vid behov. Till hösten planerar förenklingsgruppen att ha 5-6 möten. Höstens fokus är förenklingar i villkor för stöd.
Niclas Purfürst, chef stödsamordningssektionen, EU-stödsavdelningen, tel. 036-15 58 74, niclas.purfurst@jordbruksverket.se
Linn Hagernäs, samordnare jordbruksstöd, tel. 036-15 60 02, linn.hagernas@jordbruksverket.se
Frida Kuhlau, samordnare landsbygdsstöd, tel. 036-15 57 59, frida.kuhlau@jordbruksverket.se
Lars-Erik Lundkvist, LRF, Lantbrukarnas Riksförbund
Sofia Kämpe, LRF
Lars Bäksted, LRF
Sofia Sollén-Norrlin, Ekologiska lantbrukarna
Lovisa Carneland, LUS, Lokal Utveckling Sverige
Ulrika Geber, Länsstyrelserna
Ulrik Lovang, Branschråd för Lantbrukets Rådgivningsföretag
Thomas S. Nilsson, Hela Sverige ska leva/Byanätsforum
Per-Ola Frizell, Ludvig & CO
Magnus Franzén, Jordbruksverket, Växt- och kontrollavdelningen
Erika Holmgren, Tillväxtverket
Carina Berggren, Skogsstyrelsen
Camilla Hansson, Sametinget
Publicerades
Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping
036 – 15 50 00
Skicka e-post