Landsbygdsnätverket
Staffan Nilsson, Lina Andersson och Staffan Nilsson Foto: Ida Lindhagen

Poddens gäster Staffan Nilsson, Lina Andersson och Staffan Nilsson pratar om hur de ser på programgenomförandet nu när halva programperioden gått i veckans avsnitt av Landet. Foto: Ida Lindhagen

Plus och minus i halvtid - om EU-programmen i Podden Landet #44

Under sex år lägger vi över 40 miljarder kronor av offentliga medel i tre EU-program för att på olika sätt och med olika stöd, främja miljö och utveckling i svenska landsbygder. Halvvägs in i perioden gör vi en avstämning. Är det många som söker EU-medel, till vilka satsningar går stöden, har det skapats några nya jobb och vilka är de största utmaningarna?

I podden Landet diskuterar Jordbruksverkets Andreas Mattisson och Lina Andersson tillsammans med Staffan Nilsson från Hela Sverige ska leva och ledamot i övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet, om hur det förhåller sig med EU-stöden halvvägs in i programperioden.

- Takten är god och intresset är högt. 28 procent av landsbygdsprogrammet är utbetalt så här långt vilket är rätt så i fas skulle jag vilja säga. Det är bättre än det genomsnitt vi har i de 27 medlemsländerna, berättar Andreas Mattisson som är enhetschef på Jordbruksverkets landsbygdsavdelning.

Lina Andersson, chef för landsbygdsanalysenheten, håller med om att söktrycket är bra.

- Vi ser att de flesta stöden är väl sökta. Man bygger nya stallar, man gör innovativa lösningar, utvecklar både jordbruket och andra sektorer på landsbygden.

Stor vilja från aktörer

Men det finns även delar i programmet där det önskas fler ansökningar. Vattenbruk, som är ett stöd inom havs- och fiskeriprogrammet, är ett område där fler satsningar på fiskodlingar och liknande efterfrågas.

Lina Andersson önskar även ett större engagemang från vissa aktörer.

- Vi skulle vilja få med kommunerna på banan att ansöka om att göra planer för var man kan ha vattenbruk.

Simmental Köttdjur

Foto Mickan Thor

Landsbygdens folk visar dock en mycket stor vilja för att ta del av möjligheterna som ryms inom programmen. Så stor att man inte hinner handlägga ärendena i tid.

- 45 000 jordbrukare söker stöd för alla miljötjänster de utför åt samhället. Vi har 15 000 ansökningar när det gäller projekt och företagsstöd. Det finns en enorm vilja från landsbygdens aktörer men det skapar i sin tur andra problem som att vi inte hinner handlägga ärendena, säger Andreas Mattisson som ser att förenklingar och kortare handläggningstider är några av de största utmaningarna att komma till rätta med.

Försenad programstart

Staffan Nilsson från Hela Sverige ska leva och ledamot i övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet, är nöjd med programgenomförandet men beklagar den sena starten.

- Ett problem är att det började för sent. Då är det lätt att man kritiserar Jordbruksverket. Men det är ett politiskt problem därför att man kom överens om budgeten för sent. Sätter man en budget i december 2013 som ska gälla från första januari 2014 så tar det tid att sen implementera den på ett seriöst sätt.

Hur många jobb som skapats via de satsningar som kommit till stånd med hjälp av EU-medel är för tidigt att säga, menar Andreas Mattisson som emellertid hyser gott hopp om skapade arbetstillfällen.

- Vi tror på en positiv och hög siffra.

Medverkande i Landsbygdsnätverkets podd Landet:
Andreas Mattisson, enhetschef för Jordbruksverkets landsbygdsavdelning.
Lina Andersson, chef för Jordbruksverkets landsbygdsanalysenhet.
Staffan Nilsson, Hela Sverige ska leva och ledamot i övervakningskommittén för landsbygdsprogrammet.

Journalist: Ida Lindhagen

Ni kan lyssna på podcasten här nedan eller ladda ner appar som Pocket Casts Länk till annan webbplats., Acast Länk till annan webbplats., Stitcher Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., CastBox Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller iTunes Podcaster Länk till annan webbplats.. Sök på: Landet Podcast
Samtliga avsnitt samlas även på vår sida för Landet Länk till annan webbplats..
På sociala medier hittar ni oss via #PoddenLandet

Publicerades