Landsbygdsnätverket
Bilder i kollage om fiskfoder:  Fiskfoder i form av pellets. Proteinrika trädrester kan vara ingrediens i fiskfoder. Fiskar i en fiskodlingsbassäng.

Hållbart från norr till söder: Webbinariet den 14 oktober handlar om framtidens hållbara foder i vattenbruket.

Webbinarium: Framtidens hållbara foder

Fyra webbinarier: Hållbart från norr till söder

Valet av foder har stor betydelse för produktionen av sjömat och dess miljöpåverkan. I webbinariet den 14 oktober berättar Friederike Ziegler från RISE och Markus Langeland från SLU och SWEMARC mer om framtidens foder i vattenbruket.

Webbinariet har redan genomförts. Se inspelningen på sidan Hållbart från norr till söder.

– Sjömat har en stor potential som ett hållbart och hälsosamt livsmedel. Om vi ska kunna använda sjömat mer i framtiden behövs nya, hållbara foder, säger Friederike Ziegler, forskare vid RISE.

Tillsammans med Markus Langeland från SLU/SWEMARC deltar hon i webbinariet om framtidens hållbara foder i vattenbruket.

– Fodret till akvakulturindustrin är en av de viktigaste faktorerna för en hållbar produktion. Det råder många missuppfattningar om såväl dagens situation som vad som krävs för framtiden. Detta måste redas ut, säger Markus Langeland

Webbinariet handlar om betydelsen av fodervalet för odlad sjömat och dess miljöpåverkan. Påverkas miljöavtrycket av förändringar i fodersammansättningen? Finns det några uppstickare, exempelvis nya råvaror, som skulle kunna lyfta vattenbruket till nya höjder?

Om föreläsarna

Friederike Ziegler är forskare på RISE, Research Institutes of Sweden, inom hållbar sjömat. I nära samarbete med olika samhällsaktörer kartlägger hon och hennes kollegor miljöpåverkan av sjömat från hav (och sjö) till bord. Det handlar om sjömat som kommer från fiske eller odling, från Sverige eller andra länder.

Markus Langeland är forskare inom akvakultur och fisknutrition vid SLU och Swemarc. Han arbetar främst i projekt kring nya typer av foderråvaror till flera olika typer av fiskarter. Projekten spänner vanligtvis brett från framtagning och bearbetning av råvaran, till foderoptimering och tillverkning, samt slutligen till biologisk utvärdering i fisken.

Teknisk information

Verktyget vi använder heter Adobe Connect. När du klickar på länken till webbinariet uppmanas du att installera programvaran på din dator. Godkänn installationen och återanslut sedan till webbinariet. Det bästa är använda fast internetuppkoppling.

Använder du en mobil eller surfplatta laddar du först ner Adobe Connects app och ansluter sen till webbinariet via länken.

Om Hållbart från norr till söder- webbinarier om vattenbruk hösten 2020


Vattenbruket har olika förutsättningar i olika delar av landet. I norr finns de stora kassodlingarna med regnbåge och röding, medan det i söder främst finns landbaserade odlingar med bland annat tilapia och ålmal. I vår nya webbinarieserie ”Hållbart från norr till söder” gör vi en djupdykning i vattenbrukets olika produktionsformer, utmaningar och möjligheter.

I serien berättar forskare och vattenbrukare om hur de arbetar för att få det svenska vattenbruket ännu mer hållbart. Bland annat handlar det om hur de jobbar med cirkulär produktion, både för att minimera påverkan på miljön och för att få en ökad produktion av sjömat.

Webbinarieserien Hållbart från norr till söder arrangeras av Landsbygdsnätverkets tematiska grupp för fiske och vattenbruk, SLU Aquaculture, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. SWEMARC Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Nationellt Kompetenscentrum för Vattenbruk. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Se tidigare och anmäl dig till kommande avsnitt av Hållbart från norr till söder

Publicerades