Landsbygdsnätverket

Konferensen Hållbar blå tillväxt

Ett hav av möjligheter i en ocean av problem och med en uppsjö av lösningar.

Maritima klustret i Västsverigelänk till annan webbplats arrangerade i slutet av januari en konferens om blå hållbar tillväxt tillsammans med Landsbygdsnätverket. De ca 150 deltagarna representerade både entreprenörer, forskare, finansiärer, organisationer och myndigheter från kommunal nivå ända upp till departementet. Fokus var på de många möjligheter till lösningar på många av samhällets utmaningar som går att hämta i maritima miljöer. El från vågor eller från tidvatten var några exempel tillsammans med oväntade matprodukter från alger och sjöpungar eller varför inte från sjögurkor och strandkrabbor.

Malin Skog, ordförande i Landsbygdsnätverkets tematiska grupp för fiske och vattenbruk, som öppnade konferensen tillsammans med Jessica Hjerpe-Olausson från Västra Götalandsregionen, konstaterade att det faktiskt fanns ett hav av möjligheter alldeles utanför fönstren i Gullmarsstrands konferensanläggning.

– Även om vi ofta stirrar oss nästan blinda på oceanen av problem med att utveckla affärsidéer till lönsamt företagande finns det en uppsjö av lösningar, sa Malin Skog.

En lösningsinriktad konferens

Den förste föreläsaren, Mattias Goldmann, vd för tankesmedjan Fores, var inne på samma linje.
– Det är så sällan man är på en lösningsinriktad konferens. Visst är det synd om haven och de mår dåligt och har problem, så det är bra att det finns konferenser om de frågorna. Men här fokuserar vi på lösningarna, sa Mattias Goldmann.

Exempel på lösningar och möjligheter var havsbaserad energi, ekosystemtjänster, klimatsmart mat och mycket annat.

Ändrade matvanor – äta från en lägre trofisk nivå

Linnea Engström, vice ordförande i EU-parlamentets fiskeriutskott, påpekade att hos företagare och i forskningen finns det många fler lösningar än i regler och lagstiftning.

– Vi måste ändra våra matvanor och skörda haven från en lägre trofisk nivå. I dag äter vi rovfiskarna som är toppen av näringskedjan i haven. Vi måste lära oss att äta det de äter, eller kanske från en ännu lägre nivå i kedjan, sa Linnea Engström.

Energi från haven

En inspiration kom sedan från energibranschen då Martin Edlund från företaget Minesto berättade om arbetet med att utveckla energiteknik för att klara omställningen från fossilberoendet. Med ett system för att utvinna energi ur tidvattenströmmar menade han att det finns ett pålitligt bassystem som alltid levererar energi oavsett om det blåser eller ej. För att ersätta kärnkraften behövs bara någon promille av all energi som genereras i haven, menade han. Här lyftes faktiskt ett problem. Lagar och förordningar är inte anpassad till nya tekniska lösningar när installation av en liten generator i havet måste prövas och bedömas på samma sätt som om det handlade om djupborrning av olja.

Kontaktskapande

Konferensens program erbjöd ett flertal tillfällen för match-making och mingel för att skapa kontakter och utbyta erfarenheter och kunskaper. Ett stort antal mindre mötesrum och platser fanns tillgängliga där deltagarna via en app kunde boka träffar med varandra.

Rapport om affärspotentialen i de blå näringarna

Västra Götalandsregionen har tagit fram en rapport som beskriver affärspotentialen och framtidstron i Västsverige för de biomarina näringarna. Rapporten släpptes i samband med konferensen. Många små uppstartsföretag ingår i rapportens analys och är ett bra underlag för investerare och finansiärer men också för beslutsfattare och myndighetspersoner.

Läs rapporten ”Ur hav och sjö växer framtidens näring”länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Finansiärer

En panel som representerade fyra olika finansiärer diskuterade hur vi kan accelerera utvecklingen om en hållbar utveckling. Det var Länsförsäkringar i Göteborgs- och Bohus län, Connect Sverige, IDA-nätverket och Innovatum Science Park som tillsammans samtalade om möjligheterna men faktiskt också snubbelstenarna för de som vill utveckla affärsidéer inom de blå näringarna. Det är t.ex. ofta svårt för en investerare att vänta i flera år på tillståndsprocessen för ett vattenbruksföretag.

Pitchning av forskar- och företagsidéer

Ett viktigt inslag i konferensen var den ”pitchning” av idéer som forskare och företagare fick chans att genomföra. Två olika juryer bedömde de olika idéerna och på kvällen delades pris ut till vinnarna. Sermar Germai från Chalmers fick pris för sin presentation av forskningen kring varför fiskfiléer ofta blir missfärgade av blodets hemoglobin och hur det kan hindras. Som företagsidé fick Fredrik Norén från företaget Marine Taste pris för sin presentation av smakförstärkaren med umami utvunnen som en biprodukt av förädlingen av sjöpung.

Dag två

Dag två innehöll presentationer och sedan en diskussion mellan ett antal företagare i maritima näringar. Det var SKF Marinelänk till annan webbplats och Seatwirl,länk till annan webbplats med framtidens havsbaserade flytande vindkraftverk. Det var också företaget Vegafishlänk till annan webbplats, som odlar vannameiräkor i Lysekil, Axolot Solutionslänk till annan webbplats, som producerar rent vatten med elektrokemi samt Advectaslänk till annan webbplats, som arbetar med företagsanalys och affärsrådgivning.

Kristinebergs forskningsstation

Den större delen av dag två tillbringades på Kristinebergs forskningsstation. Flera olika företag och forskningsprojekt visade upp sig. Vi fick både höra om och se på Scary Seafoodlänk till annan webbplats, ett projekt som gjort en översyn av möjliga nya arter för humankonsumtion som t.ex. trollhummer, strandsnäcka, sjögurka, hästräka, sockertare och många mer. Vegafish lät oss smaka på nykokta vannamiräkor, smaklökarna fick gymnastik av Marine tastes umami och Catxalotlänk till annan webbplats bjöd på smakfulla munsbitar från alger. Forskningen om odling av ostron visades också upp. Det gavs gott om tid för mingel och kontaktskapande.

Helhetsbilden är att det vara en konferens där framtidstron för de maritima näringarna stärktes och många nya kontakter skapades. Förhoppningsvis skapades en del kontakter mellan innovativa företag och finansiärer.

Besöksadress
Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt
036 – 15 50 00
Skicka e-post


Logotype EU