Varje flykting har en egen berättelse och 2017 fick några av dem möjlighet att berätta. Musikalen Jag är en sång mellan dina läppar framfördes av flyktingar och kulturarbetare i Haparanda. Initiativet underlättade språkinlärningen och gav skjuts åt integrationen.
Nominerad i kategorin Nyanländas delaktighet i landsbygdsutveckling
En av initiativtagarna, kulturarbetaren Pia Suonvieri, beskriver det som att många i Haparanda upplevde händelserna hösten 2015 som att historien upprepade sig.
– Haparanda har flera gånger varit skådeplats för dramatiska händelser på grund av krig och nöd. När flyktingarna började komma över gränsen 2015 var det som att alla historier man har hört plötsligt hände igen, det fanns tydliga paralleller exempelvis till första världskriget, säger Pia Suonvieri.
Något år tidigare hade hon varit med och genomfört ett dramaprojekt för att belysa den omtalade krigsfångeutväxlingen 1915. Nu tog hon åter kontakt med författaren Per Allan Olsson och undrade om de inte kunde genomföra ett projekt kopplat till flyktingkrisen.
– Vi ville engagera flyktingarna själva, få dem att berätta sina historier. Tanken var samtidigt att inkludera och integrera, ge dem en plattform att ta sig vidare i samhället och lära sig språket. Sång, dans och teater är ett jättebra sätt att få uttrycka sig och få utlopp för sina känslor. Många av flyktingarna har upplevt fruktansvärda saker, säger Pia Suonvieri.
Projektet inleddes med intervjuer av flyktingar, men också av krigsbarn från andra världskriget. Tanken var att väva samman två historiska händelser i en och samma musikal. Sammantaget deltog ett åttiotal personer i projektet, däribland personer från Irak, Afghanistan, Syrien, Kurdistan, Azerbajdzjan, Finland, Ryssland och Sverige.
En lång rad organisationer och företag involverades på olika sätt i projektet, exempelvis kommunen, olika studieförbund och en folkhögskola. Musikalen hade premiär på nationaldagen 2017. Processen dokumenterades på flera olika sätt, bland annat i en kortare dokumentärfilm och en utställning, berättar Pia Suonvieri.
– Det var viktigt att det inte bara blev en föreställning som sedan glömdes bort, lärdomarna var många. Att inkludera nyanlända i ett kulturprojekt är ett jättebra sätt att integrera och ge dem en väg in i samhället. Men det ställer också krav och man få gå lite försiktigt fram i början, lyssna mycket och ha en dialog. Samtidigt måste du våga utmana - det gäller att hitta en balans där.
Projektägare: Studieförbundet Vuxenskolan
Kontaktperson: Pia Suonvieri
Tidsperiodla: December 2016 - maj 2018
Beviljad EU-medel ur: Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling - lokalt ledd utveckling
Publicerades