Varifrån kommer maten? MATtanken vill bidra till att göra det enkelt för de som arbetar med offentliga måltider att hitta information om var maten kommer ifrån för att kunna svara matgäster, beslutsfattare och allmänhet på den frågan.
MATtanken har tillsammans med Kost & Närings fokusgrupp Upphandling tagit fram dokumentet Härifrån kommer maten – policy för livsmedelsursprung inom offentliga måltider. Policyn definierar de utmaningar och önskemål som finns inom den offentliga sektorn kring ursprungsmärkning av livsmedel. Här kan du läsa mer om policyn.
MATtanken har också genomfört ett webbinarium med fokus på frågan om varifrån maten kommer. Se det inspelade webbinariet: Ursprung och den offentliga maten - dagens problem och köparsidans lösningar.
Vissa livsmedel ska alltid ursprungsmärkas. Det gäller fisk, nötkött, gris, lamm, get, fågel och även honung, frukt, grönsaker med mera. För andra livsmedel ska ursprung anges om kunden kan bli vilseledd om den uppgiften saknas. Läs mer på Livsmedelsverkets webbplats om ursprungsmärkning. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Svensk livsmedelsproduktion har högre krav på flera områden jämfört med många andra länder. Dessa krav kallar vi för mervärden. Begreppet omfattar även betydelsen av en inhemsk produktion av mat för livsmedelsförsörjning, sysselsättning, utveckling av landsbygden, miljömålen och det svenska landskapet. Läs mer på Jordbruksverkets webbplats om mervärden hos svensk mat. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.