Landsbygdsnätverket

Lättviktsgrindar. Foto: Linnea Bark.

Innovativa grindar för en bättre arbetsmiljö

Ökande storlek på besättningarna och ständigt lösgående djur ökar behovet av rationella och säkra hanteringssystem.

Alla som har hanterat nötkreatur med hjälp av grindar och tvingats flytta omkring dessa, vet precis vad det handlar om. Grindarna får inte vara för tunga, men de måste vara säkra. Inga djur ska kunna kasta sig över eller tränga sig ut.
Innovationsprojektet - Lättviktsgrindar av höghållfast stål för högre säkerhet och bättre djurhantering - har som mål att det ska finnas starka och lätta grindar till ett acceptabelt pris.

Särskilda krav i Sverige

I Sverige har vi med vårt fuktiga klimat särskilda krav. Vi behöver ha ett bra rostskydd och det, liksom mycket material och svets, ökar priset på grindarna. Från att marknaden dominerats av svensktillverkade grindar är nu väldigt många tillverkade i Polen eller i Kina. Det bidrar till ett lägre pris, men styrka och lätthet måste också finnas där.

Christer Lundquist är VD på Nilssons Plåtindustri AB. De har via ett par års samarbete med SSAB, Nordens största tillverkare av handelsstål, och Lantmännen Maskin, tillverkat och sålt såväl foderhäckar som grindar med höghållfast stål. Samarbetet avslutades 2015 och i stället initierades innovationsprojektet där RISE ersatte Lantmännen.

Tuff balansgång

– Det gäller bland annat att minska mängden svets genom en ny konstruktion, säger Christer. Vi har kommit en bra bit på väg mot målsättningen, en lätt grind som ger lägre tillverkningskostnad och bättre arbetsmiljö. Utmaningen är att samtidigt nå extra styrka och hållfasthet, det är en tuff balansgång.

– Projektarbetet har sinkats av långa leveranstider. Målsättningen är att kunna avsluta projektet under nästa år. Då ska det finnas 4 olika storlekar av den innovativa grinden. Den kommer att säljas via E-handel och genom återförsäljare.

Pris och kvalitet avgörande

– Man kommer inom kort att göra jämförande tester av hållfasthet med den egna grindkonstruktionen och andra grindar, med bland annat olika stålkvaliteter, som finns på marknaden, säger Cecilia Hagberg, RISE som leder projektet. Pris och kvalitet är avgörande faktorer.

– Om vår grind blir dyrare så är det viktigt att kunderna informeras om att de får en grind som är extra stryktålig,

Förutom själva grindarna ingår i projektet ett icke traditionellt sätt att bygga en hanteringsfålla. Uppställningen kallas för Bud box och har amerikanskt ursprung. Liknande system har i tidigare projekt utvärderats av RISE i samband med klövverkning med goda resultat. I detta projekt medverkar Sophie Atkinson, Smart Djurhantering, för att utvärdera Bud box-systemet.

Anpassat till djurens beteende

Principen med Bud box är att när djuren kommit in i en insamlingsfålla stängs den väg de kommit in och i stället öppnas en intilliggande drivgång som leder till våg, transportbil eller annan hantering. Därmed utnyttjar man djurens instinktiva vilja att gå tillbaka samma väg som de kommit. För att det ska fungera krävs bland annat att fållan har anpassad storlek och att den person som hanterar djuren står på rätt ställe.

Bud box och de nya grindarna har testats på Götala försöksgård, SLU Skara, en spännande övning för alla inblandade. Jonas Dahl som är driftschef på Götala blev väldigt förtjust i grindarna.

– De var suveräna att jobba med då de var så väldigt lätta, säger Jonas Dahl. Jag hade gärna haft sådana grindar här för det hade gjort hanteringen vid exempelvis flyttningar smidigare.

Text: Inger Pehrson

FAKTA

Projekt: Lättviktsgrindar av höghållfast stål för högre säkerhet och bättre djurhantering
Projektägare: RISE Research Institutes of Sweden AB
Budget: 2,1 miljoner kr
Kontakt: Cecilia Hagberg 010-516 69 26

Här kan du läsa mer om projekten: Godkända innovationsprojekt - EIP-Agri Länk till annan webbplats.
Här kan du läsa mer om andra EIP-projekt inom EU: Projects Länk till annan webbplats.

Publicerades