Landsbygdsnätverket
Jessica Johansson har blå jacka och håret uppsatt. I bakgrunden ser man vita rosor

Foto Privat

Jag utvecklar AKIS - Jessica Johansson vid MiljöMatematik

Du arbetar som projektledare vid MiljöMatematik. Hur bidrar du och dina kollegor till utvecklingen av svenska kunskaps- och innovationssystem (AKIS)?

– Vi jobbar aktivt för att knyta samman kunskap från olika delar av livsmedelssystemet, men också hämta kunskap från andra sektorer som kan hjälpa oss att hitta hävstänger för att förändra livsmedelssystemet. Vi försöker hitta nya sätt att dela kunskap mellan olika aktörer för ett gemensamt lärande så vi gör framtidsscenarier, kopplar ihop en bredd av aktörer, bygger plattformar för socialt utbyte och lärande och jobbar med nya metoder för kunskapsutbyte.

– Vi har utvecklat Sveriges första program för kolinlagring och transformation av jordbruksmark, där vi ger jordbrukare förutsättning att innovera och ställa om. För vårt arbete är vi nu med på Food Planet Prize långlista, som listar de 39 projekten i världen som har högst potental för att ställa om livsmedelsproduktionen, med möjlighet att ta hem priset på 20 miljoner kronor.

Vad gör du i din roll som projektledare vid MiljöMatematik?
– Min roll är att driva transformation av livsmedelssystemet genom innovation. För att kunna göra det behöver jag jobba på systemnivå. Min roll är otroligt komplex och det är det roligaste och svåraste jag någonsin jobbat med, bland annat för att det är så många olika delar som behöver jobba i samma riktning för att ändra ett system, dels att det är lätt att bli för engagerad och glömma allt annat.

Från din horisont, vad tycker du är viktigt för att systemen inom AKIS ska fungera?
– Det viktiga är att AKIS vågar utvecklas och anpassas för de förändringar som sker i matsystemet. Just nu står vi inför otroliga utmaningar, där vi ska ställa om från ett paradigm till ett annat, och förändringar kan gå väldigt fort.

– Ett nytt system som har mer fokus på näringsinnehåll istället för volym, där vi ska producera mat inom planetens gränser på ett sätt som är rättvist för de som producerar det och bli mer självförsörjande både på gårds, kommun och nationell nivå. Vi står inför en agroekologisk omställning, där sociala rörelser (drivna av lantbrukare), forskning och praktik alla behöver samverka och utvecklas i en snabb takt. Då är det viktigt att också AKIS kan förändras och våga testa olika sätt att utbyta kunskap och att uppmuntra till samarbete mellan en bredd av aktörer, det är ju många som är inblandade i livsmedelssystemet.

– Vi tror också väldigt mycket på utbyte mellan jordbrukare och att möjliggöra för lantbrukare att utveckla sin innovativa och entreprenöriella förmåga, det finns otroligt många smarta lösningar ute på gårdarna som inte sprids vidare till grannar och andra i systemet.

Lär dig mer via regenerativtjordbruk.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du fick beskriva vad begreppet AKIS innebär för er, vad skulle du säga då?
Just nu så är det ett stort begrepp som innefattar en mängd olika delar som stöttar kunskapsutbyte och innovation inom lantbrukssektorn. Här ser jag en möjlighet för oss som kommer in lite från sidan och med andra perspektiv och ett systemtänk att bidra med våra resurser och kompetens för att skynda på omställningen till framtidens jordbruk.

VAD ÄR AKIS?

AKIS, på svenska kallar vi det för lantbrukets kunskaps- och innovationssystem, är ett begrepp för olika nätverk och system av aktörer som arbetar med att främja kunskap och innovation inom lantbruket. Genom samarbete mellan lantbrukare, forskare, rådgivare och andra aktörer bildar AKIS en plattform för utbyte av kunskap och idéer.

Publicerades