Landsbygdsnätverket
Christina Nilsson, ordförande i Svenska Alpackaföreningen

Foto Annis Nilsson

Stark marknad för mångsidig alpackaull

Christina Nilsson, ordförande i Svenska Alpackaföreningen. Alpackor är ju ganska nya djur i vårt land. Vad är historien bakom att de kommit till Sverige?

– Det var först på åttiotalet de första alpackorna fick tillåtelse att lämna Sydamerika. Till Sverige importerades de i mitten av nittiotalet och efter det har intresset ökat lavinartat. En anledning till den ökade importen är att alpackor är en ullproducent med ett trevligt utseende och fina egenskaper.

Vilka fördelar finns med ull från alpackorna?
– Fördelen med alpackaull är att den är väldigt varm och precis som andra sorters naturfiber så reglerar den värmen och transporterar bort fukt. Just alpackaullen innehåller inte lanolin vilket gör att i många fall kan allergiker tåla denna ull.

– En annan fördel är att den finns i så många olika färger, uppåt 250 olika nyanser så det finns en färg för alla tycken och ändamål. Vit ull är dessutom lätt att färga för den som vill det.

Hur mycket ull produceras det i Sverige och vad används den till?
– Uppskattningsvis finns några tusen djur som klipps en gång per år och lämnar ungefär 1-3 kilo sadelull vid varje klippning. Om man gör beräkningen med runt
5 000 alpackor och runt 1,5-2 kilo klass 1 ull per alpacka så produceras det 7-10 ton av den sortens ull.

– Ett populärt sätt att nyttja sin ull är att rensa den och skicka den till ett spinneri, tillbaka får man sedan ett färdigt garn. De flesta säljer troligen till handspinnare och till de som vill tova.

– Många har alpackor som betesdjur och husdjur så det är gissningsvis bara hälften som blir förädlat. Ju yngre djur desto finare ull. Äldre djurs ull är dels grövre men har också kortare fiberlängd och kan därmed vara svåra att få en fin slutprodukt av. Den kan däremot lämpa sig till fyllnadsmaterial till kuddar och täcken och till och med täcka i trädgårdslandet istället för annat täckmaterial.

Hur ser avsättningen ut för ullen?
– Det finns en stark marknad för alpackaull av de bättre kvaliteterna. Fiber under 22 microner, som är mätningen som används för att uttrycka diametern på en ullfiber, är en attraktiv produkt som är relativt lätt att sälja. Ull av bra kvalitet, det vill säga finfibrig och med bra längd, är lämplig att göra garn av att använda till kläder av olika slag. Handspinnare köper gärna ull av riktigt bra kvalitet och betalar gärna mer för kvalitet också. All ull från alpackan går att använda men till olika ändamål.

Ser ni nya innovativa idéer för hur ullen skulle kunna användas?
– Målet som Svenska Alpackaföreningen Länk till annan webbplats. har är mer att öka andelen av ullen som blir förädlad. När vi väl når en högre andel så kan vi fokusera på att bredda marknaden. Det är ett par nya företag som satsar nu på alpackaull vilket är roligt. Ett är MES Dames som gör exklusiva produkter av förstklassig alpackaull. Ett annat heter Far from Standard och använder ull i olika kvaliteter för att göra täcken.

Så hur ser ditt drömscenario ut för ull från alpackor ut framåt?
– En jämn standard där vi når en kvalitetsnivå så alla vet vad som förväntas. Skulle vi ha en guld-, silver- och bronsstandard med matchande microner och längd så skulle det hjälpa till att göra alpackaull mer attraktivt och öka marknaden.

– Att fler får upp ögonen för denna fantastiska produkt och att det kan löna sig att satsa på alpackor av bra kvalitet för att få fram en fin användbar ull som dessutom går att sälja med vinst. Som det ser ut idag är det svårt att tjäna på att sälja alpackaull eftersom djuren är så pass dyra i inköp, det kostar att få dem klippta och dessutom fodra dem ett helt år mellan klippningarna.

Publicerades