Landsbygdsnätverket
Aktiva byar.

Maria Richter Simsek och Annika Nilsson från projektet "Aktiva byar".

De skapade ett forum för byaktiva

Landsbygdssverige kryllar av kreativa och levande byar, men sällan eller aldrig får de tillfälle att mötas. Det har projektet Aktiva byar ändrat på. Ett nätverk av över 100 samhällen har skapats vilket har lett till erfarenhetsutbyte, kunskapsöverföring och inte minst inspiration.

Nominerad i kategorin Smarta lands- och kustbygder

Det första konkreta resultatet av Aktiva byar skedde i februari 2017, då representanter från 17 olika samhällen runt om i Sverige träffades för en heldagsträff i Berg utanför Växjö. Initiativet kom från Maria Richter Simsek som under en tid hade känt det växande behovet av att utbyta erfarenheter med andra byaktiva.

– Under den träffen blev det uppenbart att fler hade liknande tankar. Många kände liksom jag ett behov av att fortsätta träffas och samtala, inte bara fortsätta vårt arbete var och en på sitt håll, säger Maria Richter Simsek.

Den där första träffen – möjliggjord genom en leadercheck – utvecklades därför till en förstudie i regi av Leader Linné Småland, med Maria Richter Simsek som projektledare.

Kontakt med andra byar

– Vi såg en väldig potential i det här arbetet. Vi som jobbar med leaderprojekt får ofta frågor från olika byar var man kan hitta information eller komma i kontakt med andra aktiva byar. Vi såg det som ett lärandeprojekt för våra byar och deras framtida engagemang, säger Annika Nilsson, projektutvecklare på Leader Linné Småland.

Rent konkret handlade förstudien om att testa förutsättningarna för att skapa en fysisk och en digital mötesplats för utvecklingsgrupper runt om i landet. Man hade bykunskapsträffar i Röstånga, Bottna och Altuna. Parallellt gjorde man en kartläggning av aktiva byar i Sverige och hittade drygt 200 som sammanställdes i en karta och en hemsida – aktivabyar.se.

Svårt att hitta information

– Det har varit ganska överväldigande. Det finns så många coola ställen som man aldrig har hört talas om. Långt ifrån allt är dokumenterat eller sökbart på nätet. Det tycker jag visar att vi är på rätt spår, säger Maria Richter Simsek.

Allt sammantaget visade tydligt att det finns ett reellt behov av en sammanhållande struktur för byaktiva i Sverige. I nuläget är det dock oklart hur nästa steg för projektet ser ut, berättar Annika Nilsson.

– Tajmingen var bra. Smart villages fanns inte ens som begrepp när vi började prata om detta. Nu känns det som en allt mer aktuell fråga och mycket talar för att det kommer bli en än viktigare fråga under kommande programperiod. Så på något sätt måste ju detta få en fortsättning.

Fakta: De skapade ett forum för aktiva byar

Projektägare: Leader Linné
Kontaktperson: Maria Richter Simsek
Tidsperiod: 2017-2019
Beviljad EU-medel ur: Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling - lokalt ledd utveckling 

Publicerades