När Arbana Kadriu och Isabella Mezei insåg att många barn i Oskarström saknade aktiviteter på sommaren så tog de saken i egna händer. Sex år senare har Sommarkul blivit ett etablerat och återkommande event med stöd från lokala företag och organisationer.
Nominerad i kategorin Ungas delaktighet i landsbygdsutveckling
Allt började en sommardag i halländska Oskarström 2013. Kompisarna Arbana Kadriu och Isabella Mezei var på lekplatsen när de insåg att det var något som saknades.
– Där var massor av barn, men de verkade inte ha så mycket att göra, så vi tänkte att vi skulle organisera något. Vi skrev lappar och satte upp i kvarteret. Tio barn anmälde sig och vi spelade fotboll och basket och sista dagen hade vi en gemensam fika, berättar Arbana Kadriu.
Första årets erfarenheter gav blodad tand. 2014 började de planera sina aktiviteter i god tid och fick Hyresgästföreningen att gå in som sponsor. Sedan har det rullat på och aktiviteterna har blivit fler. Sommaren 2019 anmälde sig 32 barn i åldrarna 5 till 13 år. De har fått göra allt från att måla och skapa med lera till att dansa, spela innebandy och springa hinderbana.
– Det var en jättebra vecka. Vi kör alltid från måndag till lördag och på avslutningsdagen bjöd vi in alla föräldrarna och hade dansuppvisning, grillning och fika. Att se barnens och föräldrarnas glädje är helt underbart, det är det som ger oss motivation, säger Isabella Mezei.
Sommarkul har blivit ett uppskattat inslag i Oskarströms annars lite magra fritidsutbud för sommarlediga barn i den aktuella åldersgruppen. Isabella och Arbana har startat samarbeten med Oskarströms Samhällsförening, kommunens fastighetsbolag och Lions. Under 2018 och 2019 jobbade de ihop med Lokalt ledd utveckling Halland.
– Jag tror Sommarkul är uppskattat dels för att vi finns på landsbygden där det inte finns så mycket att göra på sommaren. Dels för att vi själva är unga och har lätt för att få kontakt med barnen, säger Isabella Mezei.
Nu siktar de på att sprida sitt koncept. De har redan varit ute en del och föreläst om sitt entreprenörskap, berättar Arbana Kadriu.
– Vi vill försöka komma till fler orter och inspirera andra ungdomar att göra detta, så att fler barn får möjlighet att ha kul på sommaren. Det finns ganska många barn på landsbygden som inte har något att göra och som kanske har det lite jobbigt. Att de kan komma tillbaka till skolan på hösten och kunna berätta om allt de har gjort, det är värt mycket!
Projektägare: Lokalt Ledd Utveckling Halland
Kontaktperson: Arbana Kadriu
Tidsperiod: Våren 2018 - våren 2019
Beviljad EU-medel ur: Landsbygdsprogrammet
Publicerades